Az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 1,05 százalék nyereséget mutatott a még nem hivatalos záróadatok alapján. Frankfurtban 0,62 százalékkal magasabban fejezte be a kereskedést a DAX index, a párizsi CAC-40 pedig 0,74 százalékkal emelkedett.

A londoni index heti eredménye három és fél százalék veszteség, a frankfurti index is több mint három százalékkal gyengült, a párizsi pedig közel három százalékkal.

Az EuroStoxx50 index 0,84 százalékkal emelkedett pénteken, a héten pedig két és fél százalékkal gyengült.

Elsősorban a technológiai részvények erősödtek pénteken, az ágazati index több mint egy százalékkal emelkedett. Az Infineon kétszázalékos erősödést ért el, a Dialog Semiconductor papírja négyszázalékosat, az STMicroelectronics pedig háromszázalékosat. Az ágazat papírjait az Apple termelésnövelési terve segítette feljebb. Sajtójelentések szerint az Apple a nagy érdeklődésnek köszönhetően tíz százalékkal növeli az iPhone 11 gyártási volumenét.

Londonban a tőzsdeüzemeltető LSE részvénye két százalékkal erősödött, miután bennfentes értesülések szerint a főrészvényesek átvételi ajánlata megemelésére kérték a hongkongi tőzsde üzemeletetőjét. Az LSE korábban hivatalosan visszautasította a hongkongi tőzsdeüzemeltető kivásárlási ajánlatát.

Az olaj ára emelkedett pénteken, de ezzel együtt is nagy eséssel fejezi be a hetet a világpiaci kereslettel kapcsolatban kialakult aggodalmak miatt. Az európai kereskedési idő végén a Brent hordónként 58,52 dolláron 1,40 százalék áremelkedést mutatott, a WTI ára pedig 0,72 százalékkal 52,83 dollárra emelkedett. A WTI heti vesztesége közel hat százalék, a Brent pedig több mint négy és fél százalékot adott le.

Az eurót 0,15 százalékkal jegyzik erősebben 1,0980 dolláron, az arany spot ára 0,15 százalékkal unciánként 1507,22 dollárra emelkedett. Az euró a héten 0,4 százalékkal erősödött a dollárral szemben, az arany ára 0,7 százalékkal emelkedett - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!