A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb európai tőzsdeindexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi akár két-három százalékos eséssel is kezdhetik a pénteki kereskedés, az euróövezeti EuroStoxx50 index is közel két százalék gyengüléssel nyithat - számolt be az MTI.

A Brent ára pénteken az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával 2,65 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 50,36 dolláron, a WTI nyersolaj ára pedig 3,04 százalékkal 45,66 dollárra csökkent.

Az olajár már csütörtökön egy éves mélypontot ért el, péntekre viszont már 14 havi mélypontra süllyedt. A heti közel 15 százalékos áresés négy éve a legnagyobbnak számít.

Az eurót 0,09 százalékkal jegyzik erősebben 1,1008 dolláron, az arany spot ára pedig unciánként 1629,36 dolláron áll 0,77 százalékos csökkenés után.

Csütörtökön három százalékot meghaladó veszteséggel zártak az európai tőzsdék. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 3,63 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 3,75 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 3,40 százalékkal csökkent.

Londonban 3,49 százalék veszteséggel fejezte be a csütörtöki kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 3,19 százalékkal csökkent, Párizsban a CAC-40 index 3,32 százalékkal végzett alacsonyabban. Madrid 3,55 százalék, Milánó 2,66 százalék indexveszteséggel fejezte be a csütörtöki tőzsdenapot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!