Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb tőzsdeindexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,2-0,4 százalékkal csökkenhetnek a szerdai kereskedés kezdetén - írta az MTI.

Kedden nagy nyereséggel zártak az európai tőzsdék. A piacok pozitívan értékelték az amerikai jegybank, a Fed gazdasági aktivitás élénkítésének szándékával meghozott rendkívüli kamatcsökkentő döntését.

A Fed a szokottnál nagyobb léptékben, 50 bázisponttal csökkentette az irányadó dollárkamat-sávot 1,00-1,25 százalékra. A Fed közleménye szerint "az amerikai gazdaság alapjai továbbra is erősek, de a koronavírus növekvő kockázatokat jelent a gazdasági aktivitásra".

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) hétfőn a vírusfertőzés terjedésének megfékezését szolgáló járványügyi intézkedések mellett célzott pénzügyi és monetáris intézkedéseket javasolt a gazdasági károk kivédésére és kompenzálására.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,23 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,37 százalékkal zárt magasabban kedden, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,99 százalékkal emelkedett. Londonban 0,95 százalék nyereséget ért el az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,08 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 1,12 százalékkal emelkedett. Madridban 0,80 százalék, Milánóban 0,43 százalék indexemelkedéssel fejeződött be a keddi tőzsdei kereskedés.

A frankfurti tőzsdén a Lufthansa részvénye több mint nyolc százalékkal erősödött, az MTU Aero pedig négy százalékkal. A Linde, E.ON, Volkswagen, RWE, Vonovia, Adidas, Merck, SAP, Infineon, Allianz és a Munich Re részvények egy-két százalék nyereséget értek el. A vesztesek közé soroltak be a Deutsche Bank, a Bayer, a Deutsche Post és a Daimler papírok.

Londonban az International Consolidated Airlines Group részvénye több mint hét százalékkal erősödött. A Barclays, Standard Chartered és HSBC papírok két-három százalékot veszítettek.

Párizsban az Essilor Luxottica, Airbus Group, Safran, Bouygues, Veolia Environment, Vinci, Saint Gobain, Schneider Electric és STMicroElectronics részvények kettő-öt százalék nyereséget értek el, a Societe Generale, Credit Agricole, Renault és BNP Paribas papírok viszont veszítettek árfolyamukból.

Az olajár kedden emelkedett és szerdán is további nyereségre tett szert az OPEC-től várt termeléskorlátozásnak köszönhetően. Az európai kereskedési idő kezdete előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára 1,18 százalékkal állt magasabban hordónként 52,47 dolláron, a WTI ára 1,27 százalékkal 47,78 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,16 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1153 dolláron, az arany spot ára 0,17 százalékkal unciánként 1642,25 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!