Donald Trump amerikai elnök szerdán este bejelentette, hogy péntektől harminc napra teljes tilalmat rendelnek el a beutazásokra az Egyesült Államokba Európából. A beutazási tilalom alól csak az Egyesült Királyság és Írország mentesül.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb indexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi nagy, egy százalékot meghaladó csökkenése várható a kereskedés kezdetén - írta az MTI.

Csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa ismerteti kamatdöntését. A piacok monetáris ösztönzőket várnak az euróövezeti jegybanktól a koronavírus-járvány gazdasági aktivitást fékező következményeinek semlegesítésére.

Szerdán Milánó kivételével veszteséggel zártak az európai értékpapírpiacok. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,73 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,74 százalékkal csökkent, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,15 százalékkal zárt alacsonyabban.

Londonban 1,40 százalék veszteséggel zárt az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,35 százalékkal csökkent, a CAC-40 Párizsban 0,57 százalékkal végzett alacsonyabban. Madridban 0,34 százalék csökkenéssel fejezte be a szerdai kereskedést a tőzsdeindex, Milánóban viszont 0,33 százalék emelkedéssel. Az olasz miniszterelnök több milliárd eurós "masszív sokkterápiát" helyezett kilátásba a gazdaságot a koronavírus-járvány miatt ért károk kompenzálására.

Az olajár a szerdai csökkenés után csütörtökön is lefelé vette az irányt, amit olajpiaci kereskedők az európai beutazásokat korlátozó amerikai döntésnek tulajdonítanak. Az európai piacok nyitása előtt másfél órával a globális kereskedelemben a Brent ára 3,91 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 34,39 dolláron, a WTI ára 4,21 százalékkal 31,59 dollárra csökkent.

A dollár gyengült, az eurót 0,22 százalékkal jegyzik erősebben 1,1292 dolláron, az arany spot ára 0,06 százalékkal unciánként 1636,00 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!