Szerdán az európai indexek nagy nyereséggel zártak és az amerikai tőzsdék is pozitív eredménnyel fejezték be a napot. A csütörtöki globális tőzsdenap azonban már indexcsökkenéssel indult Ázsiában.

Kínában elsősorban az Egyesült Államokkal éleződő konfliktus terheli meg a befektetői hangulatot, a tőzsdeindex csökkent annak ellenére is, hogy az ipari termelés júniusban már sorban a harmadik hónapja emelkedett, jelezve a gazdaság működésének helyreállását a járványvédelmi zárlat után.

A kínai ipari termelés júniusban az előző évihez képest 4,8 százalékkal emelkedett a várt 4,7 százalék és az előző havi 4,4 százalék után. Az autóipar termelése 13,4 százalékkal nőtt. A fellendülés lendületét jól érzékelteti, hogy a második negyedévben a kínai GDP negyedéves bázison rekordmértékben, szezonális kiigazítással 11,5 százalékkal nőtt a várt 9,6 százalék helyett, az első negyedévi 9,8 százalékos zsugorodás után. Az ipari termelés az év eleji szinttől már csak 1,3 százalékkal, a bruttó hazai termék pedig 1,6 százalékkal marad el.

Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a tokiói tőzsdeindex 0,8 százalék, a sanghaji 1,4 százalék, a hongkongi 1,1 százalék, a tajpeji 0,4 százalék, a szöuli pedig 0,7 százalék veszteséget mutatott - írta az MTI.

Szerdán az európai tőzsdék nagy nyereséggel zártak, a legjobb eredményt az utazási és üdülési cégek részvényei érték el, ágazati indexük közel 6,0 százalékkal erősödött. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,65 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,76 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,71 százalékkal zárt magasabban. Az európai gyűjtőindexek a hónap eleje óta sorrendben 3,6, 3,9 és 4,5 százalék nyereséget halmoztak fel.

Londonban 1,83 százalékkal emelkedett szerdán az FTSE-100 index három heti csúcsra, a frankfurti DAX index 1,84 százalékos erősödéssel négy havi csúcson állapodott meg, a CAC-40 Párizsban egy havi csúcsot ért el 2,03 százalékos emelkedéssel. Milánóban 2,02 százalékkal zárt magasabban a tőzsdeindex három és fél havi csúcson, a madridi tőzsdeindex pedig 1,84 százalékkal végzett magasabban.

Az olajár szerdán még 2,0 százalékkal emelkedett az amerikai nyersolajkészletek váratlan mértékű csökkenésének hatására. Csütörtökön azonban már csökkenőben volt az olajár, mivel az OPEC+ jelezte, hogy augusztustól napi 7,7 millió hordóra csökkenti termeléskorlátozási kvótáját a május-júliusi napi 9,7 millió hordóról.

A Brent ára az európai kereskedés kezdete előtt két órával 0,62 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 43,52 dolláron, a WTI ára pedig 0,83 százalékkal 40,86 dollárra csökkent. A Brent ára a hónap eleje óta 4,3 százalékkal, a WTI ára 2,9 százalékkal emelkedett.

Az eurót 0,05 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1404 dolláron, az arany spot ára 0,01 százalékkal áll alacsonyabban unciánként 1809,85 dolláron. Az euró a hónap eleje óta 1,4 százalékkal erősödött a dollárral szemben, az arany spot ára pedig 2,1 százalékkal áll magasabban a hó elejinél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!