Vételre ajánlja a Mol-részvényeket a Cashline brókercég, miután a magyar olajtársaság hétfőn bejelentette, hogy vételi ajánlatot készül tenni a horvát INA olajtársaságra. A Cashline elemzése rövid távon semleges ajánlását vételre változtatja, miután a cég elemzőinek a véleménye az, hogy a piaci pánikot vételre kell kihasználni. E mellett megerősítették az általunk vélt 22 ezer forintos fair értéket a Mol részvényekre, azonban az INA megszerzése a Mol stratégiai értékét 30 ezer forintos árról legalább 35-40 ezer forintra emeli a Cashline megítélése szerint, ami természetesen csak hosszabb távon érvényesülhet, vagy egy Mol-felvásárlásban tükröződhet igazán. A Mol ajánlattételi szándéka a Cashline szerint azt jelzi, hogy a Mol már látja a horvát kormánnyal a tárgyalások végét, mert e nélkül nem valószínű, hogy vakon nyilvános ajánlattal élt volna. Várakozásaik szerint a 14 vagy 19 százalékos pakett átvételéről szóló és egyéb részleteket rögzítő megállapodás a következő két hétben megszülethet, de legkésőbb augusztusban lezárulhat. Ugyan az INA akvizíció piac általi megemésztése időbe telhet, de nem kétséges, hogy előbb-utóbb kedvező hatással lesz Az INA 30 százalékos közkézhányadára tett ajánlati szándéka 1,7 milliárd dollárba kerülhet a Molnak, ami részvényenként minimum 2560 kunat jelent. Ez az INA jelenlegi működését tekintve egyértelműen drága (16 feletti P/E és 9 feletti EV/EBITDA), majdnem duplája a szektorátlagnak. Azonban egyrészt az első 25 százalékot a Mol még rendkívül nyomott áron (505 millió dollár) szerezte meg, másrészt amúgy sem szabad az INA-t a jelenlegi körülmények között értékelni, hiszen egy sor torzító tényező van a működésében, a lehetőségei viszont gyakorlatilag korlátlanok. A Mol szempontjából szinte felbecsülhetetlen stratégiai jelentősége van a horvát cégnek - írj a Cashline.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!