A NAPI Gazdaság cikke Pénteken kell beadniuk a pályázóknak az indikatív ajánlatokat a román CEC takarékpénztár részvényeinek 50 százalék plusz egy-hetvenöt százalékára. A NAPI Gazdaság értesülései szerint az OTP Nádor utcai főhadiszállásán lázas munka folyik, kiértékelik a CEC kéthetes átvilágítása (NAPI Gazdaság, 2005. szeptember 19., 7–9. oldal) során szerzett információkat - a helyi munkatársakkal és a jogászokkal együtt több tucat szakember vizsgálódott Bukarestben - és kialakítják az OTP számára még „elviselhető” ársávot. Az ajánlatok beérkezése után egyébként újabb ötnapos átvilágítási szakasz következik, míg a végleges, kötelező érvényű ajánlatot november közepére várják Bukarestben. Mint ismeretes, az OTP-n kívül még hét neves európai bankház pályázik a kétmillió ügyféllel, 1407 hálózati egységgel, 1,3 milliárd eurós mérlegfőösszeggel rendelkező CEC-re. A hajdan a legnagyobb banknak számító CEC csillogása az utóbbi években némileg megkopott, piaci részesedése a rendszerváltás utáni évek 18-20 százalékos szintjéről tavaly (mérlegfőösszeg alapján számolva) 5,6 százalékra morzsolódott le. Az OTP számára ugyanakkor aranyat érhet a „román OTP”, hiszen a menedzsment az 1990-es évek végén Magyarországon, azóta pedig Bulgáriában már bizonyította, nála jobban a régióban senki nem ért egy hagyományos, posztszocialista takarékpénztár áramvonalasításához, modern nagybankká alakításához. Az OTP-nek egyébként a CEC-től függetlenül is fontos a román piac, már folyik egy hároméves bankfejlesztési program, amelynek célja, hogy a korábbi szerzemény, az OTP Bank Romania jelenlegi egyszázalékos piaci részesedését 5 százalékra növeljék.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!