Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kelet-Európa, az Európai Unió új illiberális vezetőinek hazája a feltörekvő piaci befektetők kedvencévé vált, miközben azok a fenyegető kereskedelmi háború, a szankciók és a geopolitikai kockázatok miatt menekülnek Oroszországból és Törökországból. Ennek köszönhetően a lengyel és a magyar kötvények felülteljesítették versenytársaikat ebben a hónapban - írja összefoglalójában a Bloomberg.

A hírügynökség szerint az elmúlt időszakban felerősödött volatilitás alaposan próbára teszi a befektetők elkötelezettségét a helyi devizában kibocsátott államkötvények iránt. Az orosz rubel és a rubelben denominált kötvények egyaránt estek a szíriai konfliktus további éleződése nyomán, de ez megviselte a török lírát is, ahol ráadásul nem csak a geopolitikai fejlemények miatt van baj, hanem nagyon úgy néz ki, hogy a jegybank túl laza, miközben egyre makacsabban felüti fejét az infláció. A közép-európai országok ezzel szemben még mindig alacsony infláció mellett képesek profitálni a globális gazdaság növekedésének hatásaiból, s mindezt ráadásul csökkenő politikai viták mellett - emeli ki az összefoglaló.

Az Oroszországgal és Törökországgal kapcsolatos bizonytalanságok relatív értelemben biztonságos hellyé varázsolják a közép- és kelet-európai országokat - mondta Esther Law, az Amundi SA feltörekvő piaci kötvényportfólió menedzsere. Ő azt várja, hogy ezen országoknak fog kedvezni a jövőben az eszköz rotáció - azaz az, hogy egyes országok kötvényeit más országok kötvényeire cserélik a befektetők - különösen akkor, ha nem lesz a korábban vártnál szigorúbb az ECB hozzáállása a jövőben.

Az orosz és török befektetőknek kellett a legnagyobb veszteségeket elkönyvelniük a feltörekvő piacokon február vége óta, eközben a magyar és a lengyel, helyi devizában kibocsátott kötvények a négy legjobban teljesítő között szerepeltek a Bloomberg-Barclays Emerging-Market Local-Currncy Total Return Indexében.

Itt a 10 éves államkötvények hozama legalább 30 bázisponton esett, míg a török és orosz kötvényeké 50 bázisponttal emelkedett (a kötvényeknél az árfolyam ellentétesen mozog a hozamokkal).

Fontos a folytonosság

Az alacsony kamatozású kelet-európai kötvények árfolyamát eközben az is támasztja, hogy alacsony az infláció jelenleg ezekben az országokban, s ez csökkenti a monetáris szigorítás esélyeit. A hírügynökség szerint Lengyelországban még mindig kacérkodnak a gondolattal, hogy ismét napirendre tűzzék a kamatvágásokat. Az ország 10 éves államkötvényeinek hozama a múlt héten 2016 óta első ízben ismét 3 százalék alá esett.

Magyarországon eközben a monetáris politikai döntéshozók elkötelezettek a mellett, hogy a hitelezési költségeket hosszabb időn keresztül rekord alacsony szinten tartsák, s az ÁKK a múlt héten 2014 óta nem látott mennyiségű kötvényt értékesített. A külföldiek részesedése a magyar államkötvény tulajdonosok között 2016 novembere óta nem látott szintre kapaszkodott.

Eközben segít az is, hogy a politikai kockázatok is csökkennek a régióban. A lengyeleknél Mateusz Morawiecki miniszterelnök a jelek szerint keresi a megegyezést az Európai Bizottsággal, miután az korábban az igazságügyi rendszer átalakítása miatt a lengyel szavazati jogok megvonásával fenyegetőzött. Magyarországon Orbán Viktor elsöprő győzelme a parlamenti választásokon eközben a a prudens fiskális politika folytatódását és a gazdaságpolitika folytatását vetíti előre, még akkor is, ha néhány befektetőnek aggódik a jogállamiság és a demokrácia további eróziója miatt.

Minden bizonnyal lesz egy biztonságos "menedék-hatás" a kereskedésben, amelyet tapasztalni lehet majd a közép- és kelet-európai országokban, illetve néhány latin-amerikai országban - mondta Simon Quijano-Evans, a Legal & General Investment Management szakértője.

A kép forrása: Pixabay.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!