Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2018 a félelem éve volt - mondta Hajdu Egon, a CIB Alapkezelő befektetési igazgatója a társaság sajtótájékoztatóján. Aggódtak a befektetők a növekedés lassulása, az infláció, a Fed szigorításai és a politikai bizonytalanságok miatt is. A kockázatos eszközöket eldobálták a befektetők, ez az árfolyamokon is meglátszott.

A jövőkép azonban nem volt olyan rossz, az aggodalmak túlzóak voltak. 2019-ben ezért az az alapkezelő várakozása, hogy kijózanodnak a befektetők. Recessziót már nem áraz a piac, növekedés várható, bár kisebb ütemben, mint korábban. A Fed-re nehezedő inflációs nyomás csökken, ezért enyhébb monetáris politika várható, ami megnyugtatja majd a piacokat.

A kereskedelmi háború is csillapodik majd, olyan kompromisszum születik Kína és az USA között, amely mindkét fél számára elfogadható. Kína a gazdasági növekedés lassulásának mértékét különféle intézkedésekkel igyekszik majd csillapítani.

Az eszközosztályok közül Hajdu a részvényekben hisz, ezek a papírok képesek reálhozam elérésére. A tavalyi esések után az árazások már kedvezőek: az USA a történelmi átlagos árazás közelében jár, a többi piac pedig még olcsóbb.

A növekedési ciklus érett fázisában van a gazdaság, ebben az időszakban általában jól teljesítenek a részvénypiacok. Az egy részvényre jutó nyereséggel (EPS) kapcsolatos várakozások viszonylag alacsonyak, 8,5 százalék körül vannak, de ezt hozza majd a piac. Szintén pozitívum, hogy az elnöki ciklusok harmadik évében általában jobban teljesítenek a piacok, ezekben az években ugyanis a gazdaságra pozitívan ható, piacbarát intézkedéseket szoktak bevezetni.

A részvényvisszavásárlások az idén is folytatódnak majd, ami erős keresletet generál az amerikai részvénypiacon. A capex-kiadások növekedtek tavaly az adóreform miatt, ezek mindig pozitívan hatottak a részvényárfolyamokra.

Kockázatot a jelenleg történelmi csúcson lévő profitmarzsok jelentenek. Ha ezeket a számokat a jövőben nem hozzák a cégek, az negatív hatással lehet az EPS-ekre. A vámtarifák növekedése szintén a csökkentheti a cégek eredményét. Emellett a kamatköltségek emelkedése is jelenthet némi rizikót.

Az USA mellett a fejlődő térségben, azon belül pedig a kínai piacban hisznek a CIB Alapkezelő szakértői. A 2018-as esés után ezen a piacon a legkedvezőbb az árazás, a kereskedelmi háború enyhülése is fellendülést hozhat.

Az ingatlanalap volt az egyetlen nyertes kategória 2018-ban, kizárólag ennek köszönhető, hogy növekedés volt a befektetési alapok piacán - mondta Komm Tibor, a CIB Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. A tőzsdék estek, az állampapírpiaci hozamok pedig emelkedtek, emiatt a hozamok sem lettek jók.

A pénzpiaci alapokból is kifelé áramlott a pénz, de a CIB-nél ezek vagyona is nőtt csaknem 50 milliárd forinttal. A befektetők a kockázatosabb eszközöktől a kevésbé kockázatosak felé fordultak. A CIB-nél a pénzpiaci alapok megszűntek, kötvényalappá alakultak át, a kockázati szintjük és a kockázati besorolásuk is változott. A CIB nem szerette volna megfeleltetni az alapokat az uniós pénzpiaci rendeletnek. Ha lesz majd hozam a rövid oldalon, akkor csinálnak meg ismét pénzpiaci alapot, addig jegelik a történetet. Tavaly indítottak tőkevédett vagy részben tőkevédett alapokat is, amelyek 16 milliárd forintot vonzottak, ezek is vonzó alternatívák, amikor az ügyfelek kerülik a kockázatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!