Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adózott eredmény 2018 első három negyedévéhez képest 1,915 milliárd forinttal esett vissza. A jelentés szerint ennek a hátterében két tényező áll: egyrészt az olasz határon átnyúló kezesi biztosítások miatt bekövetkezett veszteségek, amelyek a csoport eredményét 1,296 milliárd forinttal rontották - ismerteti az MTI a közzétételt. Mint ismeretes, a társaság afrikai csalók áldozata lett.

Ennek háttere, hogy a társaság az olasz szerencsejátékok viszontbiztosítási piacán, 1372 szerződés esetében, összesen 319,2 millió euró összesített szerződéses limit erejéig Emabit nevű leányvállalata vélt viszontbiztosítási szerződéssel rendelkezett 2015 augusztusa óta az Africa Re-vel, amelyről 2019 szeptember végén az Africa Re megerősítette, hogy hamisítvány. A szerződés megkötésében résztvevő viszontbiztosítási alkuszok felelősségre vonását az Emabit megkezdte, a csalás kapcsán feljelentést tett.

Másrészt az ország második leggazdagabb üzletemberének, Mészáros Lőrincnek az érdekeltségébe tartozó Konzum részvényeinek bevonásán realizált 1,056 milliárd forint árfolyamveszteség, amely az egyéb átfogó eredményben részben ellentételeződött, így a tőkehatása kisebb, mínusz 725 millió forint.

A biztosítási díjbevétel a 2018-as harmadik negyedévéhez képest 10 százalékkal nőtt, így az összesített díjbevétel 20,110 milliárd forintot tett ki. Az élet biztosításban az új szerzés 3,201 milliárd forint, közel másfélszerese a 2018 első három negyedéves adatnak, amelyből 2,093 milliárd forint befektetési egységhez kötött életbiztosítás, 1,108 milliárd forint hagyományos és csoportos életbiztosítás. A nem-életbiztosítási területen 9 százalékos volt az új szerzés növekedése.

A jelentés kitér arra, hogy a tavaly novemberben alapított leányvállalat, a CIG Pannónia Pénzügyi Közvetítő Zrt. (PPK) - amelyben a csoport részesedése 95 százalék -, függő ügynökként kezdte meg a biztosítási- és pénzügyi közvetítési tevékenységét az év elején. A közvetítő cég jelenleg 183 regisztrált biztosítási tanácsadóval rendelkezik, az első három negyedévben 309 millió forint állománydíjú biztosítást értékesített, majd a hitelközvetítői tevékenységét is megkezdte. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) május 23-án engedélyezte a PPK számára a pénzügyi szolgáltatás közvetítési tevékenységet, az engedély hatálya kiterjed jelzáloghitel-közvetítői tevékenység végzésére is.

A sajtóközlemény szerint bevált a biztosítónak az értékesítési csatornák diverzifikálása is. Az idén eladott életbiztosítási szerződések esetében a biztosító saját hálózatának teljesítménye 20 százalékot, míg a független brókeri csatorna 28 százalékot, a banki csatorna 18 százalékot tett ki. Az idén indult pénzügyi közvetítő leányvállalat 10 százalékot értékesített, míg az egyéb üzlet-fejlesztés részaránya az új értékesítésben 24 százalék.

A CIG Pannónia részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik. A papír a hétfői kereskedést 211 forinton zárta, kedd délelőtt 209 forintot ért. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 465, a legalacsonyabb 172,6 forint volt. A társaság legnagyobb tulajdonosa a 24,85 százalékos részesedést birtokló Mészáros érdekeltségbe tartozó Opus Global Nyrt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!