Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adózott eredmény 2,435 milliárd forinttal kisebb az előző évinél, aminek a jelentés szerint két jelentős oka van: a nem-élet szegmensben az olasz határon átnyúló kezesi biztosítási terméknél bekövetkezett jelentős káresemények és kapcsolódó visszaélések (teljes eredményhatásuk 2,39 milliárd forint), valamint a Konzum/Opus részvényátalakításon realizált 1,056 milliárd forint árfolyamveszteség. Ezek nélkül a csoport adózott eredménye 2019-ben 2,805 milliárd forint lenne, 1,011 milliárd forinttal magasabb, mint 2018-ban.

A biztosítási díjbevétel 9 százalékkal nőtt, az élet üzletágban az új szerzés 4,286 milliárd forint, 33 százalékkal magasabb, mint a megelőző pénzügyi évben. A jó teljesítmény egyik magyarázata az értékesítési csatornák elmúlt években végrehajtott fejlesztése. A tavaly első teljes üzleti évét záró CIG Pannónia Pénzügyi Közvetítő Zrt. kimagaslóan teljesített, több mint 400 millió forintos állományt hozott az életbiztosítónak. A cégcsoport ügyfeleinek vagyonkezelője, az MKB-Pannónia Alapkezelő eredménye 442 millió forinttal javította a CIG Pannónia eredményét. A társaság sajtóközleményében hangsúlyozta: a CIG Pannónia életbiztosítási üzletága pénzügyileg stabil, fundamentumai biztosak.

A menedzsment a közlemény szerint határozott intézkedéseket hozott a társaság leányvállalata, a vagyonbiztosító CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) rendbetétele érdekében. Neves ügyvédi irodákat bízott meg a cég jogi képviseletével, felfüggesztette kezesi szolgáltatását Olaszországban, felülvizsgálja a vitatott szerződésekhez kapcsolódó kárigényeket, és így fokozatosan minimalizálja a kockázatokat.

A függő károk és a még mindig magas kitettség miatti tartalékképzési kötelezettségek miatt a vagyonbiztosító Szolvencia II szerinti szavatolótőke-megfelelési mutatója 60 százalék, így a menedzsment jelenleg a helyreállítási terv keretében megfelelő szolvencia szint elérésére összpontosít. Ennek érdekében a magyar kezesi területen a további értékesítés leállítását rendelte el az igazgatóság. Az olasz kockázatok csökkentését hátráltatja az Olaszországban a Covid-19 vírus miatt kialakult helyzet, az állami szervek, az igazságszolgáltatás ideiglenes megbénulása. A menedzsment várakozása alapján a vállalkozás folytatásának elve az EMABIT esetében nem fenntartható.

A CIG Pannónia saját tőkéje 19 százalékkal - a 2018. év végi 16,772 milliárd forintról 13,599 milliárd forintra - csökkent 2019-ben. A saját tőke változására jelentős hatással volt a teljes átfogó jövedelem (-325 millió forint), a dolgozói részvényjuttatások kapcsán jelentkező tőkekülönbözet (149 millió forint), illetve a tőkecsökkentés elszámolása (-3,006 milliárd forint).

A leányvállalat szavatoló tőkemegfelelésének csökkenése nincs jelentős hatással az anyavállalat, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. tőkemegfelelésére, amely 343 százalék, míg a konszolidált tőkemegfelelés 268 százalék.

A koronavírus (Covid-19) terjedése a jelentés szerint növeli a csoport működési és biztosítási kockázatait, várható pénzügyi hatásait még nehéz számszerűsíteni. A nem élet üzletágra a jelenlegi várakozások szerint nem lesz jelentős hatással, ugyanakkor az olaszországi jogviták, a regressz ügyek elhúzódása valószínűsíthető. A koronavírus megfékezésének elhúzódása esetén a csoport haláleseti és egészségbiztosításokkal kapcsolatos kárkifizetései megnövekedhetnek, a személyes jelenlétet igénylő értékesítés, illetve a díjbevételek visszaeshetnek. A csoport működési rendjét márciusban úgy alakította át, hogy a szolgáltatások zavartalanságát és az ügyfelek kiszolgálását a krízishelyzetben is biztosítani tudja. A társaság a koronavírus terjedésével kapcsolatos folyamatokat szorosan monitorozza - írják a jelentésben.

A biztosító a negyedik negyedéves jelentéssel egyidejűleg nyilvánosságra hozta az éves közgyűléshez kapcsolódó előterjesztéseket, amelyek tartalmazzák az éves beszámolókat is. Mivel azonban az éves beszámoló könyvvizsgálata még nem fejeződött be, az éves beszámolók egyelőre csak tervezetek.

A CIG Pannónia részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a 33 forint névértékű papírok a csütörtöki kereskedést 135,4 forinton zárták, 0,3 százalékkal - 0,4 forinttal - magasabban az előző záróárnál. Az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb ára 465 forint, a legalacsonyabb 100 forint volt.

A társaságnak korábban a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Nyrt. is a tulajdonosa volt, de tavaly év végén bejelentették, kiszállnak a társaságból.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!