A hírügynökség a nap grafikonján arra hívja fel a nemzetközi befektetői közösség figyelmét arra, hogy a magyar államkötvény hozamok 1,02 bázisponttal nőttek két hét alatt, miközben a svájci frank árfolyama rekordszintre emelkedett a forinttal szemben. A késedelemmel törlesztett jelzáloghitelek állománya eközben 1,4 ezer milliárd forintra nőtt az első negyedévben a tavaly decemberi 765,3 milliárd forintról a PSZÁF augusztus 9-én napvilágot látoitt elemzése szerint - hívja fel a figyelmet a cikk.


A forint folyamatos leértékelődése a svájci devizával szemben aláássa a pénzügyi stabilitást, ennek végső áldozatai a magyar háztartások lehetnek - adott hangot véleményének az írásban Luis Costa, a Citigroup feltörekvő piaci stratégája Londonban. A magyar háztartások jelenleg 7,3 ezer milliárd forintnyi devizahitellel rendelkeznek, ennek 69 százaléka devizahitel, ebből 82 százalékot tesznek ki a svájci frankban denominált kölcsönök az MNB adatai szerint - folytatja az elemzés.


A nem teljesítő hitelek aránya a helyi bankoknál az év végére 10 százalékra emelkedhet a tavaly év végi 7,8 százalékról - idézik Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnökének augusztus eleji szavait. Az MNB egyik jelentéséből kiemelték, a frank erősödése a forinttal szemben kockázatot jelent a magyar gazdasági növekedésre nézve, s néhány nagyobb bank emiatt pótlólagos tőkebevonásra kényszerülhet.


A Bloomberg ugyanakkor megjegyzi: 2008-ban Magyarország volt az első uniós tagállam, amely az IMF-hez fordult segítségért. Orbán Viktor miniszterelnök azonban augusztus 25-én jelezte, hogy nem tartják szükségesnek az IMF-el kötött 20 milliárd eurós hitelszerződés meghosszabbítását annak októberi kifutása után - emeli ki a cikk.


A cikkhez mekllékelt ábrán a magyar állmkötvény hozam, a jelzáloghitel állomány és a forint/svájci frank keresztárfolyam látható.




Néhány nappal ezelőtt egy a nemzetközi befektetői közösség által kedvelt portál közölt elemzést a forint svájci frank árfolyamában rajzolódó emelkedést valószínűsítő alakzatról, s forinteladásra bíztatott a svácji frankkal szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!