Jövőre recesszió vár a magyar gazdaságra - véli Jobbágy Sándor, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Várakozása szerint hamarosan kettessel kezdődik a magyar inflációs adat: az augusztusi 15.6 százalék után az október 11-én megjelenő a szeptemberi infláció a 20,5 százalék lehet. Ebben a rezsiemelés, a parkolási díjak növelése és a cégek egyedi átárazási döntései egyaránt szerepet játszanak. Ráadásul a utána hónapokra beragadhat 20 százalék környékén a magyar év/év pénzromlás mértéke - véli az elemző.

Magas kamat és erősebb forint vár a magyarokra

Prognózisa szerint a jelenleg 11,75 százaléknál járó jegybanki alapkamat 14 százalékon tetőzhet, ez a régióban kiemelkedően magas szintet jelent. A jó hír az, hogy az infláció elindulhat lefelé, akár gyors ütemben is: 2023 átlagában 8-10 százalékos lehet az infláció. Így biztosított lesz a 14 százalékos alapkamat mellett is a pozitív reálkamat a magyar gazdaságban.

Ha új rendkívüli események nem ütnek be, a követező hónapokban csak keveset fog a forint a 400-as szint felett tartózkodni, azaz erősödhet a magyar deviza az euróval szemben - fogalmazott Jobbágy Sándor.

Eközben azonban nincs érdemi mozgástere a büdzsének. Bár a Pénzügyminisztériumban már gőzerővel  készül a 2023-as büdzsé új verziója és az abban jelenleg szereplő 3,5 százalékos GDP-arányos hiány minden bizonnyal magasabb lesz, de aligha haladja meg az idénre célba vett 4,9 százalékos értéket. A büdzsé biztonságos finanszírozása, a rövid távú helyzet erősítése érdekében pedig az ÁKK Zrt.-bek még idén ki kell jönnie egy újabb devizakötvénnyel a nemzetközi hitelpiacra.

Összességében a magyar GDP mínuszos lehet 2023 egészében, valódi recesszió jöhet

– véli az szakértő.

Jelentős keresletszűkülés lesz ugyanis, egyrészt a dráguló rezsi miatti a lakossági fogyasztás esik, másrészt az állami kiadáscsökkentés miatt. Mindez pedig ez alacsonyabb GDP-t és alacsonyabb életszínvonalat jelent jövőre.

Miközben a covid után a magyar gazdaság egyensúly romlani kezdett, az energiaimportunk idén megháromszorozódott, az MNB-nél lévő devizatartalék pedig már nem fedezi a háromhavi importot sem. A teljes finanszírozási igényünk mínuszba fordult, ami külső pluszfinanszírozást igényel.

Itt is akad egy jó hír: a a recesszió a megbomlott egyensúlyok részleges helyreállásához vezet, mindez javítja a forint árfolyamát is - zárta a kört Jobbágy Sándor.

Az uniós források esetleges elmaradását pedig piaci szempontból pedig nem tartja bajnak, mivel végre eldőlt az ügy, az esetleges forráskiesés pedig kezelhető makroszinten –  ha ugyanis valóban elesik 7,5 milliárd eurótól az ország, az átlagosan évi 1 milliárd euró kiesése nem nagy összeg makroszempontból –, egyúttal kivesz egy nagy bizonytalanságot a rendszerből.

Az viszont már kedvezőtlen a gazdaságpolitika vezetői számára, hogy a következő években folyamatos monitorozás alatt lesz az ország, mindez különbözik a korábbi brüsszeli csörtéktől, ahogy egy-egy vita után végleges, azonnali döntések születtek.

Ez már másik világ

Drasztikusan megváltozott világban élünk, a világ tőzsdéin 30 évig tartott a zsenik kora, most pedig elkezdődik a kijózanodás korszaka - állapította meg Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. Az arany években ugyanis az alacsony infláció mellett segítőkész volt a monetáris és a fiskális politika is, csökkent a munkanélküliség bérinfláció nélkül, folyamatosan erősödött aglobalizáció, alacsonyak voltak az energia- és a nyersanyagárak, a globális béke mellett szárnyaltak az eszközárak.

Mindez azonban mára minden elemében megváltozott. A hatvanas évek óta először az USA-ban van rá esély arra, hogy ár-bér spirál alakuljon ki. A becslések szerint ha összejön az 5 százalékos munkanélküliség Amerikában, érdemben enyhülhet a bérnyomás. Mindez pedig elhozhatja el a "megváltást" a világ többi része számára, amely alapvetően az erős dollár és a drága energia miatt van bajban. (Nem lesz új aranykor, a globális megatrendek miatt – tette hozzá Kovács Krisztián, a Concorde üzletfejlesztési igazgatója.)

A Concorde szakértői szerint Európára nehéz tél vár ugyan a drága energia és az orosz függés gyors leépítése matt, de a következő tél már jóval könnyebb lesz. Európában ugyanis belátható időn belül lesz változás az orosz gáztól való függésben, Magyarországnak erre viszont nincs módja.

Itt a jó hír az, hogy amennyiben Ha Magyarország tud energiát szeretni nem drágán, az ázsiai befektetők révén a magyar gazdaság jól járhat a következő években, alapvetően az európai piac közelsége miatt.

A szomszédban dúló háború kapcsán pedig úgy látják, hogy az oroszok 2-3 évig nem képesek egy intenzív háborút finanszírozni, míg az USA igen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!