A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított – korlátozott terjedelmű és mélységű, nem teljes körű – átfogó vizsgálatot végzett a Concorde Értékpapír Zrt.-nél a 2019. április 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot áttekintve.

A jegybanki vizsgálat megállapításai szerint fejleszteni szükséges a társaság piaci visszaélésekre vonatkozó szűrőrendszerét, a társaság humán elemzésének módszertanát és dokumentáltságát. Bár a korábbi átfogó vizsgálat óta a társaság a szűrőrendszer kialakítása kapcsán előrelépést mutatott, ugyanakkor a bennfentes kereskedelemre, piaci manipulációra, illetőleg azok kísérletének szűrésére alkalmazott intézkedések még nem kerültek teljeskörűen kiterjesztésre valamennyi piaci visszaélést megvalósító mintázat szűrésére.

A felügyeleti vizsgálat hiányosságokat azonosított a társaság teljesítményjavadalmazásra irányuló szabályozása és gyakorlata terén is. A Concorde Zrt. többek között nem minden esetben dokumentálta a munkavállalók teljesítményének értékelését, az értékesítési tevékenységet végző munkavállalók javadalmazásának meghatározásakor döntően mennyiségi és kevésbé az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatás minőségét figyelembe vevő minőségi szempontokat vett figyelembe, ezáltal felerősítve a társaság és az ügyfelek közötti érdekkonfliktus lehetőségét.

Informatikában a társaság belső szabályzata nem teljeskörűen határozta meg az egyes munkakörök betöltéséhez szükséges informatikai ismereteket. A Concorde Zrt.-nél a vizsgálat időszakában emellett több, immár nem támogatott, elavult IT-rendszer is működött.

Mindezek alapján az MNB ma publikált határozatában összességében 18,1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Concorde Zrt.-re. A jegybank 90-180 napos teljesítési határidő kitűzésével kötelezte a társaságot, hogy a feltárt szabálytalanságokat szüntesse meg és erről – a vezető testületei által is megtárgyalt, jóváhagyott belső ellenőri jelentés megküldésével – számoljon be.

A jegybank a bírságösszeg meghatározásakor egyaránt figyelembe vette a feltárt jogsértések többségének rendszerszintű hiányosságát, azok jelentős kockázati besorolását és a társaság intézményi hatásbesorolását. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a jegybank, hogy a Concorde Zrt. mindvégig együttműködő magatartást tanúsított és számos azonnali intézkedést tett a vizsgálat során. Az MNB kiemeli, hogy a befektetők biztonságát érintő hiányosságot nem tárt fel - olvasható a jegybanki közleményben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!