OTP

A várakozásokat némileg meghaladó gyorsjelentést tett közzé az OTP bank ma reggel. A bank nettó eredménye 37,2 milliárd forint volt az idei év első negyedévében, ami 12 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A csökkenés oka elsősorban az idő közben bevezetett bankadó, amely az első negyedévben 7,2 milliárd forinttal csökkentette a bank eredményét.

A várakozásokat meghaladó eredmény elsősorban a várnál kedvezőbben alakuló kockázati költségeknek valamint az alacsonyabb effektív adókulcsnak köszönhető. Ez utóbbi egy technikai tétel, amely forint erősödéséből ered - ríja értékelésében a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője.

A kedvezőbb céltartalékolás (kockázati költség) nem elsősorban a hitelportfólió romlásának a lassulásával magyarázható, hanem inkább a rossz hitelállomány fedezeti szintjének enyhe csökkenésével. Ami a portfólió romlás ütemét illeti,  az idei év első negyedéve még nem hozta meg a várt fordulatot, habár Magyarországon a lassuló romlás jelei már mutatkoztak a lakossági hitelek területén. Ezt azonban ellentételezte néhány nagyobb vállalati hitel bedőlése, Magyarországon és Ukrajnában.
A várt fellendülés még várat magára Bulgáriában is,  ahol az ottani leánybank a hitelportfólió gyorsuló romlásával szembesült és ennek megfelelően jelentősen növelte céltartalék-képzését.

A bank hitelezési tevékenysége továbbra is meglehetősen visszafogott, a devizahatásokat kiszűrve a teljes hitel-állomány közel 1 százalékal csökkent a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest. Szezonális okokból kifolyólag a hitelezési aktivitás a még oly sikeres oroszországi leányvállalatnál is viszonylag enyhe volt.

Összességében bár a vártnál némileg jobb gyorsjelentéssel rukkolt elő ma reggel az OTP, a felülteljesítés inkább technikai tényezők következménye. A fordulat a hitelezési aktivitás területén még várat magára. A portfólió romlás ütemét tekintve már látjuk a fényt az alagút végén, ugyanakkor egyszeri tételek és a vállalati portfólió gyengébb teljesítménye miatt a portfólió romlás ütemében a teljes hitelállományra vetítve még nem látható változás az első negyedévben.

Tartjuk semleges ajánlásunkat, tekintve hogy a piaci átlagnál konzervatívabb idei évi eredmény előrejelzésünk a gyorsjelentés fényében tartható. Úgy látjuk, hogy az OTP esetén a normál szintet kétszer-háromszor meghaladó céltartalék-képzés csökkenése tovább javíthatja a bank eredményességét az év során. Ugyanakkor a csökkenés ütemét illetően mi jelenleg a konszenzusnál lassabb ütemet jelzünk előre, amelyet a néhány leányvállalatnál még mindig élénkülő romlási dinamika is igazol  vélik a brókercég szakértői.

Mol

A Mol első negyedéves üzemi szintű eredménye teljes mértékben megfelelt a piaci várakozásoknak, míg az anyavállalatra jutó eredménye hét százalékkal marad el az elemzők előrejelzéseinek átlagától. A társaság egyszeri tételektől tisztított adó és amortizáció előtti üzemi eredménye (EBITDA) 186 milliárd forintos rekord szintet ért el az első negyedévben, ami több mint 50 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti értéket.

A hatalmas eredményjavulást több tényező is segítette. Az iparági környezet általánosságban véve kedvezően alakult (az olajár csaknem 40 százalékot ugrott dollárban egy év alatt, az integrált petrokémiai árrés pedig 24 százalékal emelkedett euróban), a szénhidrogén kitermelés 6 százalékkal nőtt, a finomított olajtermékek értékesítési volumene 5 százalékal, az INA nagykereskedelmi gázüzletága pedig nullás negyedévet produkált a korábbi negyedévek veszteségéhez képest. A Mol ezeken felül számos területen, mint például az INA finomítóiban vagy a szénhidrogén kitermelés fajlagos költségeinek tekintetében, hatékonyság-javító intézkedéseket tett.

A gyorsjelentés egyetlen némiképp csalódásra okot adó fejezete a feldolgozás üzletágról szóló beszámoló. A társaság készletátértékeléstől és devizamozgások hatásától tisztított eredménye ugyanis veszteséget mutat az első negyedévben. Ennek okai az INA felújított finomítóiban az üzemeltetés újraindítása során tapasztalt nehézségek és ezen finomítók még relatíve kedvezőtlen termékszerkezete (magas a fűtőolaj aránya, miközben pont a fűtőolaj árrések estek a leginkább a negyedév alatt), továbbá a magas olajár. Ugyanakkor az anyavállalat finomítói (Dunai, Slovnaft és a mantovai) az egyszeri tételek kiszűrése után is pozitív eredményt tudtak felmutatni.

A pénzügyi műveletek eredménye újra pozitívba fordult az első negyedévben a devizahitelek és részvényopciók (Magnólia, CEZ) átértékelésén elért tekintélyes árfolyamnyereségnek köszönhetően.

Jóllehet a társaság konszolidált első negyedéves nettó eredménye hét százalékkal elmaradt az elemzői várakozásoktól, különösebb jelentőséget ennek nem tulajdonítunk, mivel a piac - véleményünk szerint - az operatív teljesítményre fókuszál. A Mol rövid távú kilátásait alapvetően kedvezőnek látjuk. A rekord szintű szénhidrogén termelés, valamint a közelmúltban lezajlott olajáresés nyomán várhatóan javuló finomítói árrések miatt pozitív piaci reakcióra számítunk a gyorsjelentés közzétételét követően - vélik a Concorde elemzői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!