Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A nettó kamatmarzs (NIM) 127 bázisponttal esett a tavaly év hasonló időszakához képest a céltartalék-képzés és a swapok előtt, a swapok hatásával korrigálva csak 53 bázisponttal szűkül a NIM. Ezek alapján látható, hogy az OTP esetében a bevételek szerkezete tovább romlik, a szűkülő kamatmarzsok hatását a bank más, nem kamatjellegű bevételekkel próbálja kompenzálni. A nem kamatjellegű bevételek 40 százalékkal, míg a nem kamatjellegű kiadások 20 százalékkal növekedhettek az előző év hasonló időszakához képest. A bank várhatóan 7 milliárd forint céltartalékot képez. A negyedéves eredmény alapján előreláthatóan tartható a 2006-ra vonatkozó éves, 182 milliárd forintos nettó profitvárakozásunk, ami 700 forintos részvényenkénti eredményt jelenthet feltéve, hogy nincs részvény- vagy átváltoztatható kötvénykibocsátás az utolsó negyedévben. A Concorde szerint az OTP a román takarékpénztár (CEC) 70 százalékos pakettjáért akár 500 millió eurót is fizethet és a sikeres felvásárlás esetén még további 100-150 millió eurós invesztíciókra lesz szükség az átsrukturálásához. A román bank gyenge profitabilitása miatt az akvizíció megtérülése rövid távon még a DSK megtérülésétől is jelentősen elmaradhat - vélik a szakértők. Problémát jelenthet az is, hogy a felvásárlás finanszírozásához az OTP-nek jelentősebb részvénykibocsátást kellene eszközölnie, ami megközelítőleg 8 százalékkal növelné a kintlévő részvények számát. A Concorde célára 7 600 forint, amennyiben viszont az OTP szerzi meg a CEC-et, a célár 7 100 forintra módosul.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!