Idén február óta nem voltak ennyire optimisták a befektetők a világgazdaság és a tőkepiacok kilátásaival kapcsolatban, mint most - derül ki a Bank of America augusztusi alapkezelői felmérésből. A bank kérdéseire ezúttal 203, összesen 518 milliárd dollár befektetéséért felelős szakértő válaszolt, akik portfólióiban mostanra átlagosan 4,6 százalékra csökkent a készpénz aránya a júliusi 4,9 százalékról.

Az optimistább szemlélet a kockázatosabb eszközök árfolyamain is megmutatkozott, nem véletlen, hogy a legutóbbi felmérés óta eltelt időszakban az amerikai S&P 500-as részvényindex több, mint 5 százalékkal emelkedett és februárban beállított történelmi csúcsát ostromolja.

A készpénzarány 4 százalék alá csökkenése a bank elemzői szerint azt jelzi, hogy a befektetőkön inkább a kapzsiság, míg az 5 százalék fölé emelkedése pedig azt, hogy a félelem lett úrrá. A mostani felmérésben emelkedett egy másik hangulatindikátor is, azonban még nem érte el a szélsőségesen optimista veszélyes tartományt.

A globális tőkepiacokon a március közepén, a masszív kormányzati és jegybank mentőcsomagok hatására beindult emelkedést egészen júliusig csak egy medvepiaci rallynak vélte a szakértők többsége, mostanra ez a konszenzus azonban megváltozott. Az augusztusi felmérésben nettó 47-ről 35 százalékra csökkent a medvepiaci rallyra szavazók aránya, míg azoké, akik szerint egy új bikapiac indult, nettó 40-ről 46 százalékra emelkedett.

A derűlátást jól mutatja, hogy a megkérdezettek nettó 79 százaléka szerint a következő 12 hónap során gyorsul a világgazdaság növekedése. Ez 2009 decembere óta a legmagasabb érték a felmérés történetében. Szintén úgy véli a többség, hogy ezen az időtávon nő a vállalatok profitja, az infláció gyorsulásával párhuzamosan. Az optimizmus egyik oka, hogy az átlagbefektető jelenleg úgy véli, 2021 első negyedévében általánosan elérhető lesz már egy a Covid-19 ellen hatékonyan használható védőoltás.

A rossz hír az, hogy az alapkezelők változatlanul kis része hisz abban, hogy a recesszió V alakú lesz, azaz egy negyedévnyi masszív visszaesést gyors és éles felpattanás követhet majd. Mindössze 17 százalék van már csupán ezen a véleményen, 37 százalék inkább W alakú kilábalást vár. Ez azt jelentené, hogy a gazdaság átmeneti magéra találását egy újabb éles visszaesés követi. További 31 százalék szerint pedig a recesszió U alakú lesz, azaz több gyenge negyedévet követően indul majd csak meg a fellendülés.

A befektetési szakemberek többsége úgy látja, a cégeknek jelentősen csökkenteniük kellene eladósodottságukat ahelyett, hogy beruházásokra költenének. Úgy vélik eközben, hogy ha együttesen szemlélünk egy részvényekből, kötvényekből és aranyból álló portfóliót, akkor ezen eszközök együttesen olyan túlértékeltek, amilyenre 2008 óta nem volt példa.

Úgy vélik eközben, hogy a legzsúfoltabb pozíció, azaz az a befektetési téma, amelyet a legtöbb befektető követ, az amerikai technológiai részvények vásárlása, a második helyen pedig az aranyvásárlás áll. Ezzel párhuzamosan persze bekövetkezett egy masszív aranyár-emelkedés is, ami ahhoz vezetett, hogy megugrott az aranyat immár túlértékeltnek tartók aránya is. Mostanra a megkérdezettek 31 százaléka drágállja a nemesfémet, ez 2011 óta a legmagasabb arány.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!