Az európai bankrészvények árfolyama ugyan átlagosan 28 százalékkal emelkedett január óta, azonban azok ennek ellenére még mindig alulértékeltek az elmúlt két év átlagához képest, s az eurózóna legolcsóbb szektorának tekinthetőek. Eközben azok az opciók, amelyek a bankrészvények áresése ellen nyújtanak védelmet az Euro Stoxx 50-es indexhez képest ötéves mélypontjukon vannak - írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg.

A hitelintézeti részvények rallyja még nagyobb is lehet, mint az exportőr cégeké, amelyek papírjai az elmúlt fél évben hatalmasat drágultak az euró gyengülésével párhuzamosan - mondta Alex Altmann, a Citigroup szakértője. Ő egyértelműen a banki részvények vételét javasolja a szélesebb piac shortolása mellett.

Ahogy a gazdaság fellendül, a befektetők egyre inkább olyan cégek részvényeiben szeretnének majd ülni, amelyek profitálnak a belföldi növekedésből. Szerinte az ECB eszközvásárlásai is segítik majd a bankok eredményét. Jó példa erre Altmann szerint az Intesa Sanpaolo, amelynek nyeresége duplázódott az idei első negyedévben.

Most azt látjuk, hogy valódi rotáció indult meg az értéket jelentő szektorokba. Eközben az ECB kommentárjai arra utalnak, hogy a hitelezési aktivitás valamennyire növekszik, s ez lehet a külcsa egy széleskörű fellendülésnek. Ez tesz minket optimistává - mondta Altmann.

Ötéves csúcsra juthatnak a profitok, de a kockázat nagy maradt

A régió növekedési kilátásai javultak, s a háztartásoknak és a vállalati szektornak folyósított hitelek nagysága is nőni kezdett márciusban, három év óta első ízben - derül ki az ECB közléséből a Bloomberg szerint. Az elemzők előrejelzései szerint az eurózóna bankszektorában idén a profitok ötéves csúcsra emelkedhetnek. Eközben 13,3-as átlagos P/E mutatójukkal az európai bankrészvények 16 százalékkal vannak alulértékelve az egész piac átlagához képest.

A Bank of America Merrill Lynch májusi alapkezelői felmérése szerint a befektetők látják, hogy a szektor olcsó. A felmérés szerint azt az energetikai szektor után a második leginkább alulértékelt szektornak vélik, ennek ellenére immár második hónapja csökkentik irányába kitettségüket.

Márciusban még a banki és biztosítói részvények még a legkedveltebbek voltak a régióban aktív befektetők körében. Persze ennek megvan az oka. Ralf Zimmerman, a Bankhaus Lampe KG szakértője szerint az a baj, hogy a kockázatok jelenleg túl nagyok a várható hozamhoz képest. A befektetők azért csökkentették a kitettségüket, mivel az európai növekedés még mindig törékeny, s attól félnek, a görög tárgyalások kisiklása hatalmas eladási hullámot indíthat el.

Azt hiszem, ezt a vételi pozíciót most zárnám - mondta Zimmerman. Más világ van, mint hat hónappal ezelőtt, a növekedés úgy tűnik lassabb lesz a vártnál. Ha a piacon csak egy kis időre is eluralkodik a kockázatkerülő magatartás, akkor a bankrészvények alulteljesítőek lesznek - vélte.

A Morgan Stanley-nél viszont bíznak a pénzügyi részvényekben. Ezek kifejezetten alulteljesítők voltak a globális válság és az európai adósságválság óta, s alig drágultak, ha az indexekkel összehasonlítjuk őket - mondta Andrew Sheets, a befektetési bank vezető stratégája. Ezért a pénzügyi szektor továbbra is az egyik kedvencünk, globálisan is - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!