Egy csütörtök reggel elterjedt elemzés okozott kisebb vételi hullámot a Richter Gedeon Nyrt. részvényeinek piacán, hiszen az Erste Bank elképzelhetőnek tartotta, hogy fél év után májusban visszakerülhetnek az MSCI régiós indexeibe a papírok. A nap folyamán az elemzők pontosították véleményüket, így csak novemberben van reális esély arra, hogy újra indextag legyen a gyógyszercég.

A legtöbben az MSCI indexek átsúlyozását okolták a Richter utóbbi hónapokban mutatott gyenge teljesítményéért, a cég november végén került ki a régiós és a magyar indexből. A lépés november közepén történt bejelentése óta a részvények mintegy 15 százalékkal lettek olcsóbbak. Az MSCI Emerging Markets indexben 0,07 százalékos volt a Richter súlya, míg a magyar indexben 22,9 százalékot tett ki. Miután ezekből kikerült a részvény, sok indexkövető befektetőnek el kellett adnia. Azóta folyamatosan téma, hogy van-e esély a visszakerülésre.

Az indexek súlyozásakor az MSCi egy saját mérőszámot alkalmaz, melyet AVTR-nek neveznek, ez a részvények likviditását méri. A mutató alapját a havi kereskedett érték mediánja és a hó végi közkézhányaddal súlyozott piaci kapitalizáció képezi. Minden féléves felülvizsgálat alkalmával megállapításra kerül egy országonkénti minimum érték, ami 2012 novemberében 46,9 százalék Magyarország esetében volt és az egyes értékapíroktól elvárt minimum kritérium ennek kétharmada, vagyis 31,27 százalék volt. Ezt a küszöböt nem sikerült akkor a rendkívül alacsony forgalmú Richternek megugrania. Az alacsony határ ráadásul csak az indexben való bennmaradás feltétele lett volna, a visszakerüléshez nem elég a minimális érték kétharmadát teljesíteni, hanem a teljes 47 százalékos mutatót kellene hozni.

A KBC Securities elemzői úgy számolják, hogy a most zárult első negyedévben 32 százalék körül lehetett a Richter AVTR-mutatója, vagyis májusban még egyáltalán nincs esély, hogy visszakerüljön a régiós indexekbe a papír. Az utolsó három hónap adatait előrevetítve, ha nem változik a papír likviditása, akkor őszre 44 százalék körüli érték jöhet ki, ami már közel lenne a visszakerüléshez szükséges likviditáshoz - emelte ki a Napi Gazdaság kérdésére Pálffy Gergely, a cég elemzője. Szerinte ha az áprilisi közgyűlésen döntés születik a részvények tizedeléséről, akkor az javíthat kicsit a likviditáson, de az sem biztos, hogy elég lenne a határ eléréséhez. Ugyanakkor, mivel a magyar piac forgalma folyamatosan csökken, a tavalyi 46,9 százalékos országspecifikus mutató csökkenhet, így novemberben lehet esélye a Richternek visszakerülni az indexbe.

Májusban valóban minimális esélyt látunk arra, hogy újra MSCI-tag legyen a Richter, az őszi átsúlyozáskor azonban visszakerülhet a papír - helyesbítette a reggeli elemzés következtetését Nagy András, az Erste Bank elemzője. Szerinte, ha átviszi a küszöböt a papír novemberben, akkor akár tíz százalék feletti erősödés is jöhet a jelenlegi árfolyamhoz képest, hiszen tavaly november óta a 40 ezer forint feletti szintekről esett vissza a Richter a jelenlegi 35 ezer forintos árfolyamig.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!