Ma reggel már 304 felett is járt az euró jegyzése, majd onnan 300,50 forintig húzódott vissza. Koradélután 234 forintot kértek a dolláért, miközben a svájci frankot 201,50 forinton jegyzeték. Az erősödő dollár csak tovább erősíti a befektetők kockázatkerülését, így egyre intenzívebbé válik a tőkekivonás a térség devizapiacairól - közölte a Napi Online-nal Geszti Pál, az ING Bank devizapiaci szakembere. Geszti szerint bár a piacon jelen vannak a forint, illetve a szomszédos országok devizái ellen spekulálók, a jegybank meglehetősen korlátozott arzenállal rendelkezik az ellenük küzdelemben. A Takarékbank elemzői szerint az MNB keddi szóbeli intervenciója hatástalannak bizonyult, az euró/forint árfolyama szerda délelőtt tovább gyengült. A zloty és a cseh korona is belehúzott, a forint régiós társai is már újabb 1 százalék feletti értékvesztést produkáltak tegnap este óta az euróval szemben - figyelmeztet a pénzintézet elemzése. A jelenlegi szinteken már kisebb a forgalom, így nagy napon belüli mozgások várhatóak továbbra is. A Takarékbank szakértői szerint 305 fölé gyengülhet ma a hazai deviza az euró egységéhez képest. A 300-as szint áttörése után már előfordulhat, hogy kisebb megállások nélkül, egyenesen a tetejéig fog száguldani az euró/forint kurzus, hogy utána visszatérjen a minden bizonnyal a külföldi piaci szereplők által is irreálisnak tartott szintekről. Sörös Csaba elemző szerint akár már a mostani szinteken is, de 310-nél már minden bizonnyal a devizatartalékokból fogja védeni az MNB a forintot, a piaci stabilitás fenntartása végett, a tető tehát akörül várható. Viszont a gyors gyengülés valószínűsítené a gyors enyhülést is, minél hamarabb lenne jó túl lenni a mélyponton. Amennyiben több napot elidőzik a forint 300 és 305 között az euróval szemben az nem jelent túl jót a hazai gazdaság és a devizahitelesek számára sem. A reggel folyamán a dollár egysége „mindössze” 233 forintba került a zöld-hasú egyidejű gyengülése miatt. Egy svájci frankért 203 forintot kellett fizetni a bankközi devizapiacon. A BUX ez idő alatt, elkülönülve a hazai deviza mozgásaitól tegnap is emelkedett és ma is 0.7 százalékkal fentebb nyitott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!