A Wall Street-i legendák szerint a vasárnap játszott, úgynevezett Super Bowl mérkőzés, az NFL, az amerikaifutball-bajnokság döntője különös hatással bír a részvénypiacokra. A hit szerint 1970 - a két rivális amerikai liga, az AFL és az NFL egyesítése - óta Super Bowlnak nevezett mérkőzésen amennyiben volt AFL-es csapat nyer, akkor az árfolyamok csökkenni fognak a következő évben, ha viszont a régi NFL tagja a győztes, akkor a bika lesz az úr.Nem Super Bowl néven, de már 1967-ben is játszottak ilyen csúcsdöntőt, s ha addig visszamenőleg nézzük a statisztikákat, az indikátor teljesítménye meglepően impresszívnek tekinthető. Negyvenegy esetből 32 alkalommal bizonyult helytállónak a mutató előrejelzése, és hogy csak ennyiszer, az az utóbbi éveknek volt köszönhető. 1998-ig ugyanis 31 alkalomból 28-szor helyesen jelezte előre a meccs a tőzsde az évi teljesítményét. 1999-től 2001-ig viszont teljesen megbízhatatlannak bizonyult a mutató, míg az utóbbi hat évből négyszer megint csak jól jelezte előre, mi is jön a Wall Streeten. A bökkenő csak az, hogy a tavalyi hiba igencsak durva volt. Ekkor ugyanis a volt NFL-es Giants nyert – pedig nem ők voltak az esélyesek – a piacok mégis összeomlottak.Tegnap csalt a tőzsdei bika, a döntőben ugyanis két NFL-es csapat vett részt, az Arizona Cardinals-Pittsburgh Steelers. Bár a Steelers nyert, a tőzsde szempotjából ez mindegy volt, hiszen a fenti elmélet szerint bármelyik csapat győzelme csak emelkedést vetíthetett előre az idén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!