A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az OTP nem igazán nyertese a bankadó keddi, zárószavazás előtti utolsó pillanatban történt módosításának. A hazai mérlegfőösszeg alapján számított adókulcs 0,5 százalékról 0,53 százalékra való emelése mintegy 2 milliárd forinttal növeli a különadót. A hitelintézeti járadékot kiváltó, adózás előtti nyereségre kivetett 30 százalékos teher az OTP-nél nem játszik. Ez ugyanis meghaladhatja akár az 50 milliárd forintot is, azaz jóval magasabb lenne mint a mérlegfőösszeg alapján számított különadó. Kitétel viszont, hogy a teher nem haladhatja meg a jelenlegit.

A másik változás inkább az EU-jogharmonizáció része. A tervezetben is szerepelt, hogy a hazai leányoknak nyújtott finanszírozás - a duplázódás elkerülése okán - csak egyszeresen növelje az adóalapot, most ezt terjesztik ki az EU-ban működő leánybankokra, így a román, szlovák és bolgár banknak nyújtott finanszírozás (inkább csak az első jelentős) levonódik az OTP hazai mérlegfőösszegéből. Ez a változás megfigyelők szerint nagyságrendileg kompenzálja a százalékos kulcs emelkedéséből fakadó 2 milliárdos többletet.

A másik tőzsdén forgó bank, az FHB számára szintén fájdalmas a módosítás, 824 milliárd forintos tavalyi mérlegfőösszege alapján az adótöbblet mintegy 230 millió forint, amit - külföldi leányok nem lévén - a másik módosítás nem csökkent. Ez részvényenként mintegy 3 forint.

A CIG Pannónia viszont igazi nyertes, bár csak relatívan. A korábbi tervek alapján az alig három éve működő, még bőven veszteséges biztosítónak a 2009-es módosított díjbevétele alapján 418 millió forintot kellett volna fizetni. Ez most szintén módosul, háromkulcsosra változott ugyanis a biztosítók különadója: 1 milliárdos díjbevételig 1,5 százalék, 8 milliárd forintig 3 százalék, felette pedig az eddig egységes 6,2 helyett 6,4 százalékot kell fizetni. Ez a CIG esetében a teher mintegy 230 millió forintos csökkenését jelenti, ami részvényenként 4 forint könnyebbséget jelent a tulajdonosoknak.

(A szerző rendelkezik OTP- és CIG-részvényekkel)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!