Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Ma indul az Alcoa gyorsjelentésével - piaczárás után - a "hivatalos jelentési szezon az Egyesült Államokban. A Reuters elemzése szerint az elmúlt hónapok emelkedése után a befektetők vélhetően minden a várakozásoknál gyengébb adatot profitrealizálásra fognak felhasználni. A múlt hetet minden nagyobb amerikai index nyereséggel zárta - ez már zsinórban a hatodik ilyen hét - a Dow 0,8, az S&P 500 1,1, a Nasdaq Composite 1,9 százalékkal erősödött péntekig.


Az Alcoa mellett a héten két fontos Dow komponens cég is közzéteszi számait, az Intel és a JPMorgan az alumíniumcéghez hasonlóan várhatóan kedvező adatokkal rukkol majd elő. Döntő fontosságú, hogy a cégek jó számokkal jöjjenek elő - mondta James Dunigan, a PNC Wealth Managamenet munkatársa a Reutersnek. Ha ez történik, akkor mérsékelt nyereségekkel reagálhat a piac, azonban ha a számok rosszabbak lesznek a vártnál, meg lesz az ok arra, hogy mindenki egy lépést hátráljon - folytatta.


December eleje óta az Alcoa részvények 25 százalékkal emelkedtek, a JPMorgan papírjai 16 százalékkal, miközben az S&P 500-as index 7 százalékot erősödött. Elemzők szerint a masszív hegymenet sérülékennyé teszi a piacot egy esetleges eladási hullámmal szemben - ragozza a helyzetet az elemzés.


Az S&P 500 egyelőre nem tudta áttörni az 1280 pontos szintet, s eközben egy támasz látszik kialakulni 1260 pont környékén., ez a 14 napos mozgóátlag s a 2010-es záró érték szintje is egyben. Jeffrey Friedman a Lind-Waldock stratégája szerint még ha nem is lesznek várttól elmaradó eredmények, a pozitív meglepetések nélkül akár 8 százalékos visszaesés is jöhet a piacon.. Eközben felfelé 4-5 százalékos emelkedési potenciált lát a piacban. A pénteki amerikai munkaerő piaci jelentés is erre utalhat a szakértő szerint. Míg a munkanélküliségi ráta csökkent, addig a reméltnél jóval kevesebb új munkahely keletkezett az amerikai gazdaságban.


A Jó, a Rossz és a Csúf

Ott volt ebben a jelentésben a jó, a rossz és a csúf is - mondta Friedman. A jó a munkanélküliségi ráta csökkenése volt, a rossz, hogy nem, érte el a várakozásokat az új munkahelyek száma, a csúf pedig az, hogy nem lehet tudni, melyik adatnak higgyünk.

A héten érkeznek fontos információk makro fronton is. Pénteken az amerikai kiskereskedelmi adatokat publikálják, szerdán a Fed a bézs könyvet teszi közzé. A Fed jelentésében várhatóan hasonló információk szerepelnek majd, mint amit Ben Bernanke Fed elnök kongresszusi meghallgatásán közölt, azaz a gazdasági fellendülés tart az Egyesült Államokban, azonban egyelőre gyenge ahhoz, hogy érdemben javítson a foglalkoztatási helyzeten.


A bankrészvények várhatóan nyomás alatt lesznek a hét folyamán, miután Massachusetts állam legfelsőbb bírósága érvénytelenített két banki házfoglalást, amelyeket a Wells Fargo, illetve az US Bacorp hajtott végre. Az ítélet érintheti a jelzáloghitelekkel kapcsolatos árveréseket országszerte, s megnehezítheti a banki és ingatlanszektor talpra állását - véli Nick Kalivas, az MF Global szakértője. A pénzügyi szektor igazi vezetője volt a piacnak az elmúlt hetekben, ennek most vége szakadhat - véli a szakértő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!