Csak a Telekom állta a sarat

Az amerikai tőzsdék pénteki talpra állását követően a részvénypiacok Ázsiában és Európában is emelkedésnek indultak hétfőn, azon spekulációkon, hogy a hitelbiztosítók megőrizhetik AAA-szintű minősítésüket, így nem következne be már több veszteség a másodlagos jelzálogpiaci válsághoz köthetően.
NAPI Online, 2008. február 25. hétfő, 17:42
Fotó:

A BÉT-en is erősödéssel indult a nap, az eladók azonban hamar megszaporodtak, és a BUX fokozatosan csúszott le a negatív tartományba. Az index végül 0,8 százalékos mínuszban, 23 597 ponton végzet.

A vezető részvények közül egyedül a Magyar Telekom tudott erősödést felmutatni, ami vélhetően nagyrészt annak volt köszönhető, hogy az MNB monetáris tanácsa az elemzők többségének várakozásával ellentétben nem változtatott az irányadó kamatszinten. A részvény jegyzése délután kettőkor, a jegybanki döntés megjelenésekor jó egy százalékot ugrott meg.

Hasonló mértékben segítették a döntések az OTP árfolyamát, ezzel együtt azonban 7300 forinton zárt a bankpapír, ami 0,8 százalékos gyengülést jelentett. A bankpapír - hasonlóan az elmúlt héten megszokotthoz - a napi mintegy 21 milliárdos forgalom megközelítőleg két harmadát adta. A Richter és a Mol több mint egy százalékkal lett olcsóbb, előbbi 1,4 százalékkal 37 000 forintra, utóbbi 1,7 százalékkal 23 600 gyengült.

A négy blue chip mellett a rendkívüli közgyűlést tartó Pylaxia produkálta a legnagyobb forgalmat, a 185 millió forint értékben gazdát cserélő papír 28 forinton stagnált. A legjobban a 4,7 százalékkal 1519 forintra dráguló Pannonplast, valamint a 2,7 százalékkal 18 700 forintra erősödő Egis szerepelt. A skála másik végén az AAA Autó állt, a nyáron 500 forint fölött debütáló részvény 7,2 százalékkal 246 forintra gyengült. A Fotex és a Tvnetwork ugyancsak nagyobb veszteséget könyvelt el, előbbi három, utóbbi két százalékkal lett olcsóbb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK