A másfél hónapja tartó korrekció ellenére talán még nem jött el a vásárlás ideje a részvénypiacokon, legalábbis erre engednek következtetni az általunk rendszeresen figyelt hangulati mutatók és a piac belső szerkezetéről árulkodó mérőszámok sem. A kisbefektetők enyhén optimistábbak, a profi tőkepiaci hírlevélírók enyhén pesszimistábbak lettek egy hét alatt, egyik mutatószám sem  jelez azonban olyan szélsőséget, amely alapján egyértelmű döntést lehetne hozni a piac további irányának tekintetében.

Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII legfrissebb felmérése szerint 29-ről 37,6 százalékra nőtt a következő 6 hónap során áremelkedést váró befektetők aránya, míg az áresést váróké 42,8-ról 35,7 százalékosra csökkent. Ezzel a felmérésben a bull/bear arány 1 fölé emelkedett a két héttel ezelőtti szélsőségesen pesszimista 0,5 körüli értékekről. A kisbefektetői felmérésben a mutatószám 4 hetes átlaga 0,78-ra emelkedett, ami elég borúlátó hozzáállást jelent, azonban nem piaci mélypontokra jellemző értéket mutat már.



A profi tőkepiaci hírlevélírókat szemléző felmérésben ugyanakkor a hangulat enyhe romlását lehet felfedezni annak ellenére, hogy az S&P 500-as index látványosan elrugaszkodott múlt hét végén 200 napos mozgóátlagáról felfelé. A kisebfektetői felmérésnél jellemzően kevésbé hektikus kutatásban a vételt javasló szakemberek aránya 37 százalékról 37,6 százalékra emelkedett, ennél jobban nőtt a pesszimisták tábora, 26-ről 28,6 százalékra.

 

Ezzel a bull/bear arány 1,34-re csökkent, a bull-bear különbség pedig 9,6 százalékpontra apadt. Ezek már elég pesszimista értékek, azonban nem érték még el az 1, illetve nulla alatti tartományt, amelyek középtávú piaci mélypontra jellemző szintek.


A VIX index a múlt heti, 20 pont feletti értékre történt kilövés után megnyugvó kedélyekről árulkodik, s visszaereszkedett 19 pont alá, 30 napos mozgóátlaga közelébe.


Ugyanakkor a hármas opció és határidő kifutást hozó múlt péntek után a Chicago Board Options Exchange-en rohamos csökkenésnek indult a megvett eladási és vételi opciók arányát reprezentáló put/call hányados, amely sok éve nem látott szélsőségesen pesszimista értéket vett fel korábban.


További aggodalomra adhat okot, hogy az egyik széles körben követett, a piac belső szerkezetét mutató mérőszám, az S&P 500-as index úgynevezett bullish százalék indexe június elején a megerősített medve jelzésbe váltott át. Ez a mutató azt méri, hogy az indexben szereplő részvények point&figure grafikonjai közül milyen arányban vannak a bullish alakzatot formálóak. Az indexből képzett, szintén point&figure grafikon alapján ad jelzéseket az indikátor. Jellemzője, hogy a hosszabb távú mozgóátlagokhoz hasonlóan viszonylag későn ad jelzést egy-egy trend fordultáról, vagy kezdetéről, de jelzését követve viszonylag hosszabb trendeket is jól le lehet követni. Jó példa erre a tavaly szeptemberben adott megerősített bika jelzése, amikor is 1150 pontnál kitört az S&P 500-as index nyáron épített fordított fej váll alakzatából, s április végéig további 200 pontot emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!