A térség többi piacán korlátozottan érvényesült a feltörekvő devizák és a zöldhasú közötti negatív korrelációja, a zlotyt a Morgan Stanley (MS) jóslata segítette, miszerint a lengyel deviza 12 százalékkal a cseh korona felett teljesíthet jövőre, hiszen az előrejelzések szerint a lengyel gazdaság bővülése nagyobb mértékű lesz, a carry tradet is vonzó kamatszintje pedig magasabb marad, mint szomszédjáé, Az MS elemzői ráadásul mindkét jegybanktól azt várják, hogy az ECB-vel és a Feddel összhangban kamatemelésekbe kezd, így a lengyelek stabilan megőrizhetik kamatelőnyüket.

A bankház elemzői szerint a korona mellett a forint is gyengülhet 2010-ben az országok fiskális helyzetével kapcsolatos aggodalmak miatt.

A forint csütörtökön a rubel mellett a leggyengébben teljesítő feltörekvő piaci deviza volt a Bloomberg adatai szerint. A forint eurójegyzése 0,6 százalékkal, a zlotyé 0,2 százalékkal, míg a viszonylag nagy stabilitást mutató, ám csütörtökön meglehetősen széles sávban ingadozó korona eurójegyzése 0,1 százalékkal került feljebb.

Az euróért zárásban 278,60 forintot kértek, ám a kurzus 276,90 és 279,80 közötti sávban csapongott egész nap. A dollár csütörtök délután 193,40 forintot ért, 1,5 százalékkal erősödött a hazai devizával szemben, s 0,8 százalékkal az euróval szemben - itt a keresztárfolyam zárásban 1,4410 volt.


Sörös Csaba, a Takarékbank devizapiaci elemzője szerint jó esély van arra, hogy az euró/forint keresztárfolyama a héten átlépi a 280-as ellenállást, s innen tovább gyengül az év végéig.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!