A május végi -június eleji mélypontokhoz képest több, mint 15 százalékkal emelkedett a BUX index, azonban ez nem volt elegendő arra, hogy a magyar részvénypiac kitörjön immár lassan két és fél éve tartó relatív medvepiacából, maradt az alulteljesítés mind a régióhoz, mind a német részvénypiachoz képest. A két piac, vagy termék összehasonlítására alkalmazott relatív erő mutató (Relativ Strength, RS, nem összetévesztendő az RSI mutatóval) meglehetősen egyértelmű képet rajzol arra, milyen állapotban vannak a vezető magyar részvények a világ többi tőzsdéjéhez képest. A relatív erő mutatóból készített grafikon ugyanazokkal a jellegzetességgel bír, mint egy egyszerű árfolyamgrafikon, vannak benne uralkodó trendek, mozgóátlagok és alakzatok, támasz és ellenállás szintek, s a technikai elemzés által leírt törvényszerűségek is igazak rájuk.

Ezek alapján az uralkodó trend a BUX index DAX indexhez mért relatív teljesítményében változatlanul lefelé tart, nem sikerült az RS mutatónak új, magasabb csúcsot beállítania a DAX indexszel szemben. Erre a jelenlegi helyzetben akkor kerülhetne sor, ha a BUX/DAX RS-nek sikerülne szignifikánsan az 1-es érték felett zárnia, ehhez azonban a magyar részvényeknek euróban számolva jó tíz százalékos felülteljesítést kellene produkálnia.

BUX/DAX RS
Kép: Napi Gazdaság

Nem csak a német részvénypiachoz képest maradt meg a magyar tőzsde alulteljesítésének trendje, de a régióhoz képest is. A BUX relatív teljesítménye az MSCI Emerging Markets Eastern Europe indexhez képest - mindkettő euróban számolva - csúcs és mélypontok szempontjából nem került ki a lefelé tartó trendből, erre nagyjából a 3,5-ös érték áttörésekor lehetne gyanakodni. Mivel a mutató értéke jelenleg 3,3-en áll, ezért itt egy jó 7-8 százalékos felülteljesítés esetén lehetne arra gyanakodni, hogy a magyar részvények felülteljesítésének időszaka következhet. A régiós összehasonlításban az egyedüli kedvező fejleménynek az tekinthető, hogy a mutató egy fontos csökkenő trendvonalat áttört, ez azonban nem jelen még feltétlenül trendfordulót, utalhat egyszerű konszolidációs időszakra is.

BUX/MSCI Emerging Markets Eastern Europe
Kép: Napi Gazdaság


Mivel a tőzsdeindexek az esetek döntő többségében jól tükrözik a mögöttük álló gazdaság valós teljesítményét, ezért a kép a magyar gazdaság helyzetét is elég jól leírja, leszakadás a német gazdasághoz képest és alulteljesítés régiós összehasonlításban is. Míg marad a lefelé tartó trend, addig az várható, hogy a nagy tőzsdéken uralkodó bikapiac emelkedéseiben a magyar részvények csak szerényebb mértékben vesznek részt, a negatív irányú korrekciók azonban fokozottabban jelentkezhetnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!