BUX
39138

Csak esni tudott a forint

A dollárárfolyam ingadozásaiból csak az erősödést reagálta le a forint, természetesen gyengüléssel.

NAPI, 2011. január 20. csütörtök, 17:00

Az euró dollárárfolyamának ingadozásait felemás módon követte a forint csütörtökön: az amerikai deviza erősödésére a szokásos forgatókönyv szerint gyengült, az ellentétes irányú mozgásra viszont nem reagált. Az euró forintban mért jegyzése így feljebb kúszott akkor is, amikor megjelent a Morgan Stanley gyorsjelentése, és akkor is, amikor az amerikai makroadatok érkeztek.

A 275-ös szintet simán áttörte az árfolyam, amiben a stoploss-megbízások aktivizálódása is közrejátszhatott - tájékoztatott Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának üzletkötője. Hozzátette: a zloty a forinttal együtt gyengült, de a lejtmenetben inkább a hazai fizetőeszköz volt a domináns.

Háromnegyed öt tájban az uniós deviza 275,70, a dollár 205,20, a svájci frank 212,70 forintnál járt, az euró dollárjegyzése 1,3435-nél, frankkurzusa 1,2964-nél tartott.

A szakember várakozásai szerint hétfőn nem emel az alapkamaton a jegybank monetáris tanácsa, így az 5,75 százalékon marad. A Reuters által megkérdezett elemzők többsége ugyanakkor emelésre számít, de vannak, akik szerint erre csak februárban kerül sor, és így 6 százalékon tetőzik az alapráta.