Az elmúlt hetek áresése nyomán elképesztő pesszimizmus uralkodott el az amerikai befektetők körében. A független tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozicionáltságot mérő Investors Intellgience adatai szerint felmérésükben a részvényvásárlást és részvényeladást javasló tanácsadók aránya 0,63-ra csökkent. Ez nem csak hogy olyan alacsony érték, amely az elmúlt évtizedekben sokszor piaci mélypontokat jelzett, de annyira alacsony, hogy ilyen mértékű pesszimizmusra utoljára 2009 márciusában volt példa a felmérésben.

Mivel a felmérés közel 40 éves történetében ha a mutató 0,9 alá süllyedt, az rendszerint jó vételi lehetőséget jelentett a piacon, ha viszont 3-3,5 fölé emelkedett, akkor inkább eladni kellett, ezért joggal lehetne feltételezni, hogy közel járhatnak az árfolyamok az esést követően egy jelentőseb pozitív fordulathoz.

A problémát az jelenti, hogy az ellentét analízis szerint azért tud ilyenkor pozitív fordulat bekövetkezni a piacon, mert a pesszimisták magas aránya azt mutatja, hogy már mindenki eladott, aki el akart adni, s további eladók híján nem tudnak tovább esni az árfolyamok.

Ez azonban sajnos más felmérések szerint nincs így. Az amerikai aktív alapkezelők szövetségének friss felmérése szerint az elmúlt egy hét esése során nem hogy csökkent volna tagjaik által kezelt portfóliók nettó vételi kitettsége a részvénypiac felé, hanem növekedett. Tegnap már az átlagos vételi kitettség 32,87 százalékon járt, egy héttel korábban még csak 22 százalékos volt ez az érték. Korábbi mélypontoknál jellemzően 10 közelébe csökken a mutató, a 2011-es európai adósságválság mélypontján, illetve 2009-ben negatív értékekre is volt példa.

Az alapok készpénzáramlása is hasonló képet mutat. A Bank of America Merrill Lynch elemzői szerint bár látszanak a befektetői félelmek, a múlt héten például globálisan a részvényekbe fektető alapokból összesen 6,8 milliárd dollárnyi tőke távozott. Az elmúlt hat hétben pedig összesítve 41 milliárd dollár ment ki a részvényekbe fektető alapokból. Ez ugyan már meghaladja a tavaly augusztusi korrekcióban elért 36 milliárd dolláros értéket, azonban még mindig közel sincs a piaci pánikok, kapitulációk, mélypontok közelében látott értékeknek. Az európai adósságválság idején például 90 milliárd dollárnyi kiáramlást lehetett tapasztalni, 2008-ban is voltak időszakok, amikor zsinórban 85 milliárd dollárnyi tőke ment ki az ilyen alapokból.

Ebből a befektetési bank elemzői azt a következtetést vonták le, hogy még nem jött el a vételek ideje, hiába pesszimisták a befektetők, még nem történt meg az emelkedéshez szükséges kapituláció.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!