BUX
40021

Csak Londonnak sikerült (bővített)

A vezető nyugat-európai indexek közül csak London zárt kis nyereségben, a DAX és a CAC-40 a negatív zónában maradt. Az európai piacoknak leginkább a német növekedés tett be, amit leginkább az autógyártók és az ipari vállalatok papírjai szenvedtek meg.

NAPI, 2011. augusztus 16. kedd, 18:15

Az FTSE-100 indexének 0,1 százalékkal sikerült felülmúlnia a hétfői záróértékét. A DAX 0,5, a CAC-40 0,3 százalékot esett kedden.

A Stoxx Europe 600 indexe 0,8 százalékkal gyengült a délutáni kereskedésben azután, hogy az előző három napban 6,4 százalékos emelkedést tudott felmutatni.

A piacokat a német GDP adat húzta le, ami növelte a világgazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmakat. Ez a bizonytalanság a Wall Street-en is éreztette hatását, a Dow indexe közel 110 pontot esett a nyitás után nem sokkal.

A DAX 30 mutatója volt a leginkább alulteljesítő a keddi kereskedésben a csalódást keltő német GDP adat miatt az európai fő piacok között a maga napközbeni 1,7 százalékos esésével. Ezt a hírt tetőzte még, hogy az eurózóna GDP-je is elmaradt a várakozásoktól.

A rossz adatokat leginkább a konjunktúrához kötődő ágazatok papírjai, azaz az autógyártók és az ipari vállalatok szenvedték meg: a Daimler 3, a Man SE 4,8, a ThyssenKrupp AG 2,6 százalékot zuhant.

A német indexben az E.ON volt az egyetlen olyan vállalat, amelyik emelkedni tudott, 1,1 százalékos erősödését egy Goldman Sachs felminősítésnek köszönhette.

Az autógyártók Párizsban is a legnagyobb vesztesek között voltak: a Renault SA 3,9, a PSA Peugeot Citroen 1,8 százalékot esett.

Londonban a bányaipari vállalatok voltak a lehúzó erők a gazdasági növekedést érintő aggodalmak miatt.

Olaszországban az energiaszektor esett nagyon az ágazat cégeit érintő, a megszorítások miatt bevezetendő új adók hatásai miatt: Snam Rete Gas 11,4 százalékot, az Enel SpA közműcég 5,7 százalékot zuhant. Az FTSE MIB 1,8 százalékos mínuszban zárt.

A görög ASE Composite index viszont 1,2 százalékos nyeresében tudott zárni, amit a Coca-Cola Hellenic Bottling Co.7,4 százalékos ugrásának köszönhetett.