Csak most jönnek az igazán brutális benzinárak?

A hideg idő és az amerikai gazdasági fellendüléshez fűzódő remények hajtják fel az olaj árát.
NAPI, 2010. december 20. hétfő, 11:54
Fotó:

A rendkívüli fagyok és a hasonló időjárásról szóló előrejelzések az Atlanti-óceán mindkét partján, illetve az amerikai gazdaság kilábalásának felpörgésére játszó befektetők vásárlásai felfelé hajtják a nyersolaj és a földgáz árát. A mai piacnyitáskor az előbbi 0,6, az utóbbi (azonnali szállításra) 14 százalékkal ugrott meg.

Az észak-amerikai könnyűolaj hordójáért januári szállításra 88,08 dollárt kellett adni az elektronikus kereskedésben, míg az aktívabb forgalmat lebonyolító februári szállítású energiahordozó ára 88,56 dollár/hordó volt. A februári Brent 91,75 dollárért forgott, ami nyolccentes emelkedést takar.

A Chart Partners Group Ltd. elemző cég szerint ha a hordónkénti ár tartósan 87 dollár felett marad, akkor nincs megállás a 94 dolláros szintig, ami persze átgyűrűzne az amúgy is brutálisan magas üzemanyagárakba. (Itthon persze az is kérdés, hogyan alakul a dollár/forint árfolyam.) Mások hasonlóan gondolják: vagy beesik az ár 87 dollár alá, és onnan tovább csökken, vagy megragad e felett a szint felett, és akkor januárban újabb árcsúcsok jöhetnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK