Az FTSE 100 0,1, a DAX 0,4, a CAC-40 0,7 százalékos veszteséggel zárta a csütörtöki kereskedést. Az európai befektetők kockázatvállalási kedve megcsappant azt követően, hogy Brüsszelben közölték: az eurórégió szolgáltató- és feldolgozóiparának teljesítménye a vártnál is nagyobb mértékben csökkenhet szeptemberben. A negatív tartományban oldalazásnak a New York-i parkett nyitását megelőzően nyilvánosságra hozott amerikai makroadatok sem vetettek véget. A munkaerőpiaci helyzet továbbra is aggasztó, s bár az USA használtlakás-piacára a júliusi mélyrepülés után augusztusban látszólag visszatért az élet, a szakértők a vártnál kedvezőbb adattal kapcsolatban óvatosságra intettek; mint mondták, az alacsony aktivitás hátterében a még mindig irreális ingatlanárak és a továbbra is aggasztóan magas készlet-adatok állnak. A Wall Streetre végül a Conference Board gazdasági helyzetjelentését követően kezdtek visszatérni a vevők - a CB közlése szerint az USA gazdaságának teljesítménye a fő mérőszámok alapján szeptemberben 0,3 százalékkal bővült. A kötvénypiacon is szokatlanul nagy mozgolódás támadt csütörtökön, miután az ír államcsődről szóló híresztelés nyomán rekordszintre dráguló állampapír-biztosítás a görög, a portugál és a spanyol CDS-felárakat is felhajtotta. A bankszektoron pánikszerű eladási láz lett úrrá, amely a svájci tőzsde irányadó mutatóját közel egy havi mélypontra lökte vissza. Frankfurtban a Metro volt a sztár; a kereskedelmi lánc részvényeinek árfolyama közel 3 százalékkal drágult, miután a menedzsment közölte: a korábban várt 1,5 százalékosnál nagyobb forgalomnövekedésre számít az idén. Az autóipari papírok eladási nyomás alá kerültek, a VW részvényei 2, a Daimler papírjai pedig 1 százalék körüli veszteséget szenvedtek. A londoni parketten a gyógyszeripari papírok kerültek célkeresztbe, miután a BNP Paribas szakértői felülvizsgálva korábbi álláspontjukat leértékelték az ágazat több részvényét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!