Csak olcsón kell a nagybank, szomorúak a részvényesek

A hírek szerint csak hatalmas diszkont mellett tudják értékesíteni a Deutsche Bank részvényeit a jelenleg folyó tőkeemelés során.
Napi.hu, 2014. június 4. szerda, 12:29
Fotó: Reuters

A hírek szerint csak hatalmas diszkont mellett sikerül értékesíteni a Deutsche Bank részvényeit a jelenleg zajló tőkeemelés során. A CNBC és több más pénzügyi hírportál is úgy értesült a tranzakcióhoz közelálló forrásoktól, hogy a bank részvényei a mai árazás során 21 és 21,5 euró közötti szinten találnak majd gazdára, ez jelentősen alacsonyabb a 295 euró tőzsdei árfolyamnál.

A túlzottan olcsó részvénykibocsátást vélhetően nem fogadja örömmel a Katari uralkodócsalád sem, befektetési alapjuk a Paramount Services Holding már korábban kötelezettséget vállalt 1,75 milliárd eurónyi részvény megvásárlására 29,2 eurós árfolyamon. A mostani részvényeladás során további 6,3 milliárd eurónyi tőkét kíván bevonni a bank.

A tőkeemelés célja a bank korábbi közlése szerint tőkehelyzetének megerősítése a szabályozói környezet szigorítása előtt, valamint a jövőbeni fejlesztésekhez szükséges források előteremtése.

A bank az elmúlt években már átesett néhány tőkeemelésen, 2010-ben 10,2, 2013-ban pedig 3 millió euró értékben bocsátott ki részvényeket tőkehelyzetének megerősítése céljából.

A tőkeemelés jelentősen javíthatja a bank tőkehelyzetét, közlésük szerint Tier 1 tőkemegfelelési mutatójuk a jelenlegi 9,5 százalékos szintről 11,8 százalékra emelkedhet. A bank vezetése szerint a tőkeemelés megfelelő hátteret adhat a befektetési banki üzletág fejlődéséhez.

Ugyanakkor elemzők szerint rávilágíthat arra is, hogy az elmúlt években a különböző szabálytalanságok miatt a bankra kirótt büntetések és bírságok mennyire aláásták a menedzsment terveit a bank masszív nyereségessé tételére - írta korábban a Reuters.

A bank vezetése szerint a tőkeemelés után ismét a bank növekedési programjára fókuszálhatnak. Ennek keretében az Egyesült Államokban több vezető bankár alkalmazását tervezik, s mintegy 200 millió eurót költenének a következő három évben a lakossági üzletágat Európában kiszolgáló technológiai rendszerek fejlesztésére. Ezen felül mintegy 100 tanácsadót vennének fel Európában, hogy segítsék a legfontosabb vállalati ügyfelek kiszolgálását. A bank emellett a kulcsfontosságú feltörekvő piacokon éves szinten mintegy 15 százalékos növekedést szeretne elérni a vagyonkezelés területén.

Januárban a bank vezetése még úgy nyilatkozott, hogy a tavalyi, 3 milliárd eurós tőkeemelés óta nem került szóba további részvénykibocsátás. Áprilisban a bank vezérigazgató-helyettese már azt mondta, hogy semmilyen lehetőséget nem zárnak ki a bank tőkehelyzetének megerősítése érdekében.

A történet természetesen nem tetszik a bank jelenlegi részvényesei közül jónéhánynak. A bank május végi közgyűlésén néhány részvényes éles hangon vonta kérdőre a bank menedzsmentjét amiatt, hogy hatalmas összegeket tett ki az elmúlt években a különböző bankkal szembeni jogi eljárások költsége. A tőkeemeléssel kapcsolatban pedig azt mondták, hogy ez egyáltalán nem az a forgatókönyv, amit a bank vezetése még néhány hónapja is kommunikált.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK