A Napi Gazdaság pénteki számának cikke A válság során felértékelődött az arany befektetési szerepe, ám a mögöttes ok nem változott, a sárga fém továbbra is menedék eszköz. A kedden új, unciánként 1276,60 dolláros nominális csúcsra futó tőzsdei határidős jegyzés a lapunknak nyilatkozó szakértők szerint rövid időn belül elérheti az 1300 dolláros szintet is. (Reálértéken számolva a valódi csúcs továbbra is az 1980-ban elért 850 dolláros szint: ez az inflációval kiigazítva ma 2266 dollárnak felel meg.) Az elmúlt időszakban a nagyobb árfolyamugrásokat követő visszaesésben is megveszik az aranyat a befektetők, így akár hosszabb távon is 1265-1300 dollár közötti sávban maradhatna a jegyzés - állítják egybehangzóan a Napi által megkérdezett szakemberek. Az árfolyamban éles visszaesés csak akkor lenne valószínű, ha valami óriási kataklizma következtében az alapkezelők masszív mértékben kezdenék kizárni pozícióikat - véli Skáre Balázs, a Solar Capital üzletkötője. Jelenleg ugyanis a likviditásbőség folytán (amit a Fed által beharangozott további élénkítő intézkedések tovább fokozhatnak) óriási a pénzbőség. Ez csak azért nem jár inflációval, mert a hitelkihelyezés még mindig akadozik, így az amerikai gazdaság motorjának számító fogyasztás sem tud felpörögni. A tőkepiaci bizonytalanságok folytán azonban a mostani deflációs félelmek ellenére is felértékelődött az arany mint értékálló befektetés szerepe. A legújabb csúcs leginkább a devizapiaci mozgásoknak tudható be, ám a fő mozgatórugó továbbra is az, hogy az arany értékálló befektetés - szögezte le Gelencsér Zsigmond, a Buda-Cash elemzője. A recessziós félelmek kiújulása miatt a befektetési alapok folyamatosan súlyozzák át portfóliójukat, az állampapír és részvények csökkentése mellett növekszik az arany aránya, és ezt a folyamatot csak egy tőzsdei szárnyalás írhatná felül. Az őszi emelkedésben szerepet játszhat majd az indiai házassági szezon miatt az ékszerek iránt emelkedő kereslet, ami korlátozottabb mértékben az ezüst jegyzésére is kihathat. Utóbbi ugyan tandemben mozog a sárga fémmel, az elmúlt időszakban viszont alulteljesítőnek bizonyult. Ezért Gelencsér szerint az árfolyam-emelkedés nagyobb tere folytán akár jolly jokernek bizonyulhat, és a 21,30-as szint áttörése esetén 22 dollár fölé mehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!