A NAPI Gazdaság cikke Szeretné ön 54, 46 vagy 71 forint rövid távú nyereség mellett hosszú távon 1000-2600 forint közötti összeg elvesztését kockáztatni minden 10 000 forintjára, és közben abban reménykedni, hogy az említett veszteség helyett maximum ekkora mértékű nyereség üti a markát? - akár ezt is ráírhatnák egyes banki kamatakciók plakátjára. Ehelyett általában szép magas - 10-12 százalékos - kamatértékeket írnak oda, amelyek csak 2-3 hónapra és a tőke felére érvényesek. Ha kicsit is utánaszámolunk, az derül ki, hogy ezek az akciós többletkamatok - az egyszerűség kedvéért a 7,75 százalékos jegybanki alapkamat fölött és 10 ezer forintra számolva - szinte csak filléreket tesznek ki. Egy 12 százalékos, 3 hónapos ajánlatnál is csak 106 forintot, tehát bő 1 százalékot nyer az ügyfél egy 7,75 százalékos betéthez képest. Ezzel át is térhetünk az alapokra. Ez a fél-, egyszázalékos többlet, amit a betéteknél el lehet érni, alig kompenzál valamit abból a kockázatból, amit az okoz, hogy a mellé kötelezően vásárolandó alap hozama esetleg minimális lesz. Ha egy hároméves alap nulla hozamot fizet, azzal ugyanis - ismét csak az alapkamathoz képest - mintegy 2500 forintot, 25 százalékot bukik az ügyfél. A kamatakciókhoz nem szorosan kapcsolódó kérdés, de a most folyó jegyzések esetében számítást végeztünk azzal kapcsolatban is, hogy az ilyen módon a garantált alapnál kockáztatott kamatbevétel hogyan aránylik az elérhető nyereséghez. Az ötből háromnál az elérhető bukás nagyobb, mint az elérhető maximális nyereség. Egynél nincsen maximum, egynél pedig (Fix Plusz 20) a nyereség magasabb lehet, mind a kamatveszteség. Nem árt azonban megjegyezni, hogy ennél az alapnál a részvényáraknak átlagosan 57 százalékkal kell emelkedniük két év alatt ahhoz, hogy a maximális hozam járjon az ügyfélnek, ami ritka a történelemben. Amint ebből is látszik, nagyon lényeges dolog, mennyi is az esély arra, hogy az adott alap a maximális hozamot fizesse vagy legalábbis ahhoz közel járjon. A részvénybefektetések jellegéből adódóan épp ezt nehéz - vagy lehetetlen - megítélni. Mindezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a garantált alapok nem jó befektetések, inkább csak azt, hogy érdemes alaposabban - és a vevőcsalogató akciós betétektől a bankok szándékai ellenére inkább függetlenül - mérlegelni a kondíciókat, kockázatokat. Visszatérve az akciókhoz, sok egyéb aprósággal lehetne még számolni, értékpapírszámla-vezetési díjaktól kezdve átutalások, készpénzfelvételek díjával, vagy az alapkamat helyett lehetne más, pontosabb mutatót használni, de ez a lényegen túl sokat nem változtatna. Több helyen kötvények is bonyolítják a képet, másutt nyílt végű alapok vásárlásához kötik a magas kamatot, amelyre vonatkozóan minimális és maximális hozamszámokat már nem tudunk mondani, hacsak azt nem, hogy ott a végeredmény - a garantált alapoktól eltérően - lehet akár negatív is...

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!