Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 0,1 százalékkal, éves szinten pedig 1,7 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom.

Elemzők havi szinten 0,5 százalékos emelkedést vártak a márciusi, a felülvizsgálat után 0,1 százalékról 0,4 százalékra módosított növekedés után. Éves összevetésben a tényadatok megfeleltek a várakozásoknak az áprilisi, a felülvizsgálat után 0,8 százalékról 1,5 százalékra módosított növekedés után.

QP | Quality Placement

Az Európai Unióban havi szinten 0,4 százalékkal, éves összevetésben pedig 1,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom májusban az előző hónapban mért 0,2 százalékos, illetve 2,3 százalékos növekedés után.

Az előző év áprilisához képest az euróövezetben 0,4 százalékkal nőtt, az unióban viszont 0,3 százalékkal csökkent az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma. A benzinkutak forgalma az euróövezetben 0,7 százalékkal csökkent, az unióban viszont 1,3 százalékkal nőtt. A nem élelmiszeripari termékek eladásai az euróövezetben 3,2 százalékkal, az unióban pedig 3,4 százalékkal ugrottak meg.

Az uniós tagállamok közül a legnagyobb mértékben Romániában (7,4 százalék), Lengyelországban (6,6 százalék) és Litvániában (6,5 százalék) nőtt az éves kiskereskedelmi forgalom. A legnagyobb csökkenést Máltán (3,1 százalék), Belgiumban (1,5 százalék) és Szlovéniában (1,4 százalék) mérték.

Havi összehasonlításban az euróövezetben 0,7 százalékkal csökkent az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, a nem élelmiszeripari termékek eladásai viszont 1,7 százalékkal nőttek. Az unióban 0,5 százalékkal esett vissza az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladása, a nem élelmiszeripari termékeké viszont 1,5 százalékkal nőtt.

Márciushoz képest leginkább Németországban (2,3 százalék), Romániában (1,7 százalék), valamint Írországban, Litvániában és Nagy-Britanniában (egyaránt 1,5 százalék) nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A legnagyobb csökkenést Portugáliában (4,1 százalék), Szlovéniában (2,0 százalék) és Észtországban (1,8 százalék) jegyezték fel.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon éves szinten 6,1 százalékkal bővült, az előző hónaphoz képest viszont 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!