Egyszeri tételeknek köszönhetően kiemelkedően jól sikerült a Commerzbank első negyedéve egy évvel ezelőtt, ezúttal azonban inkább a negatív oldalon jelentkeztek ezek a tételek, így a profit 63%-kal elmaradt az akkoritól. A válság során így is a harmadik legnagyobb negyedéves nyereséget érte el a társaság.

A bank pénzügyi igazgatója közölte, hogy a bank teljesítette azt a 5,3 milliárd eurós feltőkésítési kötelezettséget, amit az Európai Bankhatóság (EBA) június végére megkövetel tőle. A 2008-ban 18 milliárd eurós állami segítségben részesült bank az elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy kockázatokkal súlyozott eszközértékét csökkentette. Így például külföldi piacai többségén leállította hitelezési tevékenységét. Mindez a bank mérlegének összetételén is látható: hitelállománya egy év alatt 98 százalékkal csökkent, és nőtt a likvidebb eszközök aránya.

A hitelezés visszaesése és a forrásköltségek emelkedése a bank nettó kamatbevételeiben is megmutatkozott: egy év alatt 17 százalékkal 1,429 milliárd euróra csökkent. Hasonló arányban csökkentek a díj- és jutalékbevételek is, ráadásul a bank kereskedési eredménye is 12 százalékkal visszaesett. Örvendetes hír ugyanakkor a befektetők számára, hogy a bank hitelezési céltartalékai a válság alatti legalacsonyabb szintre, 212 millió euróra csökkentek, ami a hitelportfólió minőségének javulására utal, és harmadával kisebb az egy évvel korábbinál.

A bank megerősítette: "szilárd működési nyereséget" vár 2012-ben. A bank alapvető működése a vállalati hitelezést, a lakossági fogyasztók kiszolgálását, a befektetési bankolást és a kelet-európai leánybankokat foglalja magában. A társaság pénzügyi igazgatója, Stephan Engels szerint azonban a bizonytalan kimenetelű európai adósság azonban továbbra is kihívást jelent a bank bevételeire nézve.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!