Profit már van - tavaly ilyenkor veszteség volt - az olajcég méretéhez képest azonban olyan kicsi, hogy akár egy egy rendkívüli tétel eltüntethetné.

A társaság EBITDA és üzleti eredmény szinten is jobb teljesítményt mutatott mint ahogy az előre feltételezhető volt. A 98 milliárdos EBITDA pozitív alakulását nagyban segítette az INA 22,5 milliárd forintos hozzájárulása, de az üzleti eredmény 41 milliárdos értékéhez is hozzájárult 4,8 milliárd forinttal. Közel 20 milliárdos nyereség keletkezett a pénzügyi soron is, ugyanakkor hatalmas, az előző negyedévihez képest duplázódó 40 milliárdos adókötelezettség számottevően rontotta a nettó eredményt.

A diviziónkénti bontásból kiderül, hogy a kutatás termelés üzletág viszonylag jól teljesített 35 milliárdos üzleti eredményével, aminek közel felét az INA 16,8 milliárdja adta. A jó teljesítményt a némileg kedvezőtlen árhatások ellenére a 4 százalékkal emelkedő kitermelés okozta. Ehhez azonban meg kell jegyezni, hogy a kitermelés mennyiségben mind Magyarországon mind Oroszországban csökkent, a növekedés egyedül az INA-nak köszönhető. Pozitív hír, hogy a következő gyorsjelentésben már várhatóan látható lesz a pakisztáni fellendülő gázkitermelés pozitív hatása is.

A feldolgozás kereskedelmi üzletág továbbra is szendved a kedvezőtlen külső körülményektől. Az INA hozzájárulása itt az előzőekkel szemben negatív volt, a Mol csoport INA nélküli 5,4 milliárdos üzleti eredménye 1,7 milliárdos veszteségbe fordult az INA konszolidációjával. A finomítói árrések mind a benzin mind a dízel esetében kedvezőtlenül változtak, egyedül a vegyipari termékek árrése emelkedett jelentősen. Az értékesítési mennyiség tekintetében viszont a harmadik negyedévben már kismértékű javulás mutatkozott a gazdaságot sújtó recesszió ellenére.

Kedvező változás következett be a petrolkémia divizióban, mivel mind a petrolkémia árrések, mind az értékesítési mennyiségek változása pozitív volt. Az 1,4 milliárdos pozitív eredmény azonban még így csak arra volt elég, hogy 11,7 milliárd forintra csökkentse az első félév még magasabb idei veszteségét (az elemzők ennél még valamivel jobb számot vártak a negyedévtől).

A gáz és energia divizió kibővült, így a korábbi elsősorban a Földgázszállító Zrt. eredményeit tükröző divizióban további eredmény jelentkezett. Így az FGSZ Zrt.-től várt 10,5 milliárdos eredmény mellé még a MMBF Zrt. és a Slovnaft Hőerőmű teljesítménye is hozzáadódótt, ami nem is volt kevés így a teljes divízió 47,8 milliárdos eredményt hozott az év első kilenc hónapjában, ami 64 százalékos növekedés a tavalyi első kilenc hónaphoz képest (negyedéves bontás sajnos itt nincs közölve). Az FGSZ jó eredményét a csökkenő szállított mennyiség ellenére a tarifaváltozás kedvező hatása és az energiaköltségek csökkenő költsége okozta.

A korábban pénzügyi soron jelentkező a devizahitelek miatti óriási ingadozások most elmaradtak, ugyanakkor erőteljesen megnőtt az adóterhelés. A negyedév majd 40 milliárdos adófizetési kötelezettsége a pozitív adóalap miatt összeadódó a Robin Hood adó 8 százalékával együtt közel 30 százalékra ugró adóterhelés következménye, de 19,6 milliárdos növekedés tulajdonítható a saját részvény tranzakcióknak, illetve harmadik feleknél levő Mol részvényekhez kapcsolódó visszavásárlási opciók értékelésének is.

Összességében az olajtársaság gyorsjelentése semlegesen értékelhető. A piac várakozásainak megfelelően a finomítói környezet továbbra is nagyon rossznak mondható ez azonban nem meglepetés. Látszik, hogy ebben a negyedévben már jóval kisebb mértékben romlott, igaz rövidtávú javulásra egyelőre nem látszik esély. A fogyasztás a Mol piacain viszont nem esik. Az INA-val a társaság fordítani tudott csökkenő kitermelésén és ez a jövőben akár javulhat is például a pakisztáni kitermelés megjelenésével. A petrolkémia javított valamelyest a gázszállítás és energia eredménye pedig némiképp stabilizálni tudja az egyébként az olaj és olajfeldolgozáshoz kapcsolódó nagy kilengéseket.

Az INA konszolidációja is várt hatásokkal járt, a veszteségek egyelőre kezelhetőek, a nagy kérdés, hogy mikor sikerül a veszteséges gázüzlettől megszabadulni. A részvényesek számára tehát látható, hogy a nagy összeomláson a Mol túl van, a lassú a kérdés már csak az, hogy mikor kezdődhet javulás a cég teljesítményében. Az elemzői várakozások szerint erre legkorábban 2010-től lehet számítani, így céláraikban egyelőre rendre alulmúlják az egyre erőteljesebben szárnyaló piaci árat, amelyet ez a gyorsjelentés vélhetően nem tud majd kilendíteni az általános hangulatból.


(a szerző rendelkezik Mol részvényekkel)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!