A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A BUX 21 700 pontnál új csúcsot ütött, majd közel két héten keresztül egy szűk sávban mozgott az árfolyam. A konszolidációból nem sikerült elrugaszkodnia felfelé, többségbe kerültek az eladók és csökkenni kezdett az árfolyam. Hétfőn egy látványos réssel nyitott lefelé, amit nem sikerült betölteni, így a 20 288-20 534 közötti hézag ellenállást jelent. Tegnap folytatódott a gyengülés, a 19 900 pontos támasz elesett, jelenleg már ez a szint is ellenállásként működik. A technikai kép lefelé mutat, a következő napokban további esés valószínű. Támasz 19 000 pont környékén található.

(Szerdán emelkedéssel nyitott a börze, negyed órával a nyitás után az OTP már bő 3 százalékos plusznál tartott - további részletek itt, valós idejű árfolyamok - fizetős szolgáltatásként - itt.)

Rendesen megizzasztotta a spekulánsokat az OTP a múlt héten. Látványosan megnőtt a papír volatilitása, komoly zuhanásoknak és erősödéseknek lehettünk tanúi. Az 5800 forintos csúcspontról fordult le az árfolyam és rövid idő alatt egészen 5060 pontig esett. Majd a jegyzés hirtelen megfordult, és egyetlen nap alatt 5500 forint közelébe erősödött vissza. Az 5500 forintos ellenállás és a 20 és 30 napos mozgóátlagok megállították az emelkedést és pénteken újra gyengült az OTP. Felfelé az 5500 forint továbbra is akadályozhatja a mozgást, ha ezt áttöri, akkor az 5800 forintos csúcspont jelent ellenállást.Támaszt a csütörtöki gyertya aljánál (4900 forint) találunk és 4600 forintnál. Ha a napokban tovább folytatódik a csökkenés, akkor egy alacsonyabb mélypont alakulhat ki, ami a trend gyengülésének egyik fontos jele. Nagyobb a valószínűsége a további lejtmenetnek, de a nagy volatilitás miatt erőteljes kilengésekre lehet számítani.

Múlt hétfőn új maximumra szaladt a Mol, de nem tudott sokáig a csúcson maradni, másnap lefordult és zuhanni kezdett. A 15 400 forintos támaszon állt meg a csökkenés, de tegnap ez a szint is sérült. Ha a mai kereskedésben is 15 400 forint alatt marad, akkor akár 14 300 forintig is folytatódhat a csökkenés, itt található ugyanis a következő támasz.

Az esésekből a Richter is jócskán kivette a részét, látványos fekete gyertyák rajzolódtak ki a grafikonon. Új csúcsról fordult le a gyógyszerpapír, és elmondhatjuk, hogy a múlt hét eleji kitörés behalt. Elesett a 40 200 forintos támasz, a következő megálló
39 000 forintnál található. Ez egy megerősített szint, a 20 és 30 napos mozgóátlagok is itt láthatóak. Hétfőn napon belül sérült ugyan a támasz, de zárásra sikerült visszakapaszkodnia. Ha a 39 000 forint szignifikánsan is törik, akkor erősebb korrekció veheti kezdetét. A kép akkor lesz újra pozitív, ha sikerül a 40 200 forintos ellenállás fölé visszakapaszkodnia a papírnak.

Rácz Balázs
Erste Befektetési Zrt.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!