Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ügy előzménye az volt, hogy a Nissan, amely számára a Mitsubishi gyártott kisautókat, jelezte, hogy az autók valós fogyasztási adatai köszönőviszonyban sincsenek a megadott gyári értékekkel. A Mitsubishi ezt követően belső vizsgálatot tartott, amely során kiderült, hogy az alkalmazottaik szándékosan csaltak a fogyasztási adatok meghatározásakor. A valós értékekhez képest sokkal kisebb fogyasztási adatokat adtak meg.

A befektetők az ügy kipattanását követően keményen büntették a vállalat részvényei, amelyek közel 14 százalékot zuhantak, ilyen mértékű napon belüli esésre 12 éve nem volt példa az autógyártó piacán. A heves reakció hátterében vélhetően az állhatott, hogy a piaci szereplők emlékezetében él, hogy a Volkswagen árfolyama néhány nap leforgása alatt több mint 40 százalékot zuhant azt követően, hogy kiderült, csaltak az emissziós teszteken.

Pedig a két eset között nagyon nagy különbség van, a Mitsubishi maga tette közzé belső vizsgálatának eredményét, nem pedig egy felügyelet vizsgálatain bukott meg, így komoly büntetés sem fenyegeti a japán autógyártót. Ráadásul nem globális problémáról van szó és az érintett járművek darabszáma is sokkal szerényebb.


 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!