Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Egy évvel ezelőtt optimistább volt az elemzőknél az orosz és az ukrán leány ügyében, arra azonban nem gondolt, hogy Magyarországon húzódik el ennyire a kilábalás - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Napi Gazdaság mai lapszámában megjelent interjúban. A bankvezér szerint minden, a nem fizető adósok állami védelméről szóló megszólalás csökkenti a fizetési hajlandóságot. Nagyon alaposan kell végiggondolni azt, milyen tényleges segítségre van szüksége az adósoknak - mondta.

A devizahitelezés megszüntetését nem tartja szerencsésnek, az euró alapú hitelezésnek szerinte van racionalitása Magyarországon, amely elvileg az eurózóna felé tart, s ahol a forintforrások szektorszinten elég szűkösnek tekinthetők.

Csányi reméli, hogy idén tartható lesz a tavalyinál kisebbre tervezett tartalékolási szint. Nem zárta ki, hogy a következő években tartalékok feloldása is javíthat majd az eredményen - például Montenegróban.

Ha az ország kockázati megítélése javul és kedvezőbb pályára áll a növekedés, akkor 2-3 éven belül elképzelhetőenk tartja a vezérigazgató a 20 százalékot meghaladó tőkearányos megtérülést a banknál.

Úgy véli, hogy már akár 2011-ben osztalékfizetési javaslatot terjeszthet az igazgatóság a közgyűlés elé. Nem tettek le a további akvizíciókról sem, mostantól azonban a szűkebb területre koncentráló speciális hitelintézeteket sem zárják ki a lehetséges célpontok közül.

Mint elmondta, az utóbbi időben ígéretes tárgyalások folynak a BÉT osztrák tulajdonosaival, így elképzelhető egy megegyezés a vitás kérdésben a felek között a pestő tőzsde jövőjét illetően.

Csányi szerint a bank jó adottságait és jó teljesítményét előbb-utóbb a piac is visszaigazolja majd, s ekkor nem zárja ki, hogy a korábbi árfolyamcsúcs fölé is drágulhat majd a részvény.

Az interjú teljes terjedelmében a Napi Gazdaság szerdai számában olvasható.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!