Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elnök-vezérigazgató szerint a montenegrói bankvásárlás - amelyben az OTP leánybankja, a Crnogorska komercijalna banka a.d. (CKB) 90,56 százalékos részesedést szerzett a Societe Generale banka Montenegro a.d. (SGM), a Societe Generale csoport montenegrói leánybankjában - jól példázza a csoport terjeszkedésének alapelvét, amely szerint, ahol erre lehetőség van, ott piacvezető szerepre törnek.

A piac több mint negyede az övék

Az SGM mérlegfőösszege alapján a montenegrói bankpiacon 11,9 százalékos részesedéssel rendelkezik, így a CKB neve alatt egyesülő két bank jelenlegi összesített részesedése 27,9 százalékot tesz ki. A mintegy 35,6 millió eruóért megvásárolt bank adózott eredménye 7 millió eurót tett ki, míg a CKB-é 10,7 millió volt 2018-ban.

A Nyugat-Balkán Európa gyorsan fejlődő régiója, amely nagy növekedési potenciált kínál, beleértve a gyors fejlődési lehetőségeket a bankszektorban. Montenegró politikailag és gazdaságilag stabil ország, a NATO tagja és az EU-csatlakozás jelöltje, az ország erőteljes fejlődési kapacitással, megfelelő infrastruktúrával rendelkezik - indokolta az OTP montenegrói aktivitását Csányi Sándor.

Jól megy a hitelezés

A most lezárt tranzakcióval egy olyan új, erős bank létrehozása veszi kezdetét, amely képes lesz arra, hogy megbízható és stratégiai partner legyen a gyorsan növekvő és fejlődő ország gazdaságának - tette hozzá. Az összeolvadásból a két bank ügyfelei fogják a legtöbbet profitálni, hiszen a nagyobb fiók és ATM hálózat mellett a nagyobb fejlesztési potenciálnak köszönhetően több innováció fogja őket szolgálni - ígérte Csányi Sándor.

A montenegrói fővárosban az elnök-vezérigazgató kiemelte: a csoport stratégiájának egyik alapköve a növekedés, mind organikusan, mind akvizíciókon keresztül. Az OTP csoport nettó hiteleinek 2018-ban látott 15 százalékos növekedése kiemelkedik az európai mezőnyből - tette hozzá.

Sok az akvizíció

Emlékeztetett arra, hogy 2001-ben kezdtek regionális akvizíciókba: Szlovákia, Bulgária, Románia, Horvátország, Szerbia, Ukrajna, Oroszország és Montenegró volt a sorrend. A válságot követően, 2014-ben kezdett újabb tranzakciók eredményeként mostanáig összesen 9 országban 11 pénzintézet, illetve banki portfólió megvásárlását jelentette be az OTP Bank. Ezek közül már csak három tranzakció pénzügyi zárása van hátra (szerb, moldáv, szlovén), és olyan új országokba is belépett, mint Albánia, Moldova és Szlovénia - mondta.

Csányi Sándor szerint ezzel az egyedülálló akvizíciós teljesítményével az OTP csoport a kelet-közép-európai régió legaktívabb bankpiaci konszolidátorává vált, érdemben javítva piaci pozícióit és erősítve a külföldi csoporttagok profit-hozzájárulását. Jelenleg Magyarországgal együtt összesen 10 országban van jelen az OTP Bank, a még folyamatban lévő tranzakciók lezárását követően ez a szám 12-re emelkedik az év végéig - mondta, utalva arra, hogy a moldovai tranzakció zárása hamarosan várható, és a szlovéniai bankvásárlás is előrehaladott állapotban van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!