Csányi Sándor sajnálja, hogy nem csökkent a tranzakciós illeték

Elkezdődött az OTP Bank éves rendes közgyűlése. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató sajnálta, hogy mégsem csökken a tranzakciós illeték, és nem törlik el az ingyenes készpénzfelvételt terhelő közterhet.
Herman Bernadett, 2019. április 12. péntek, 10:50
Fotó: MTI Fotó

Rekordnagyságú 318,3 milliárd forintos eredményt értünk el tavaly - mondta Csányi Sándor elnök-vezérigazgató az OTP Bank éves rendes közgyűlésén. A bank organikusan és akvizíciók során is bővült, miközben a költségek csökkentek. A külföldi bankok a profithoz 38 százalékkal járulnak hozzá.

Továbbra is fizeti az OTP a tranzakciós illetéket, ennek összege tavaly 57 milliárd forint volt. "Volt egy halvány reményünk, hogy ezt csökkentik, de a kormány visszavonta ezt a tervet. A legfájdalmasabb számunkra a kétszeri ingyenes készpénzfelvétel, amely után fizetik a bankok az illetéket, de bevételük nincs. Ez főleg a szegény, nyugdíjas, kevés tranzakciót végző ügyfelekre hátrányos" - mondta a bankvezér.

Régióban az élen

A bank tőkearányos megtérülése kiemelkedik régiós a versenytársakhoz képest. A külföldi leányok is szépen nőnek, és Magyarországon is jó volt a teljesítmény. Aktívan akviráltak bankokat, több mint 200 bankot néztek át, és sokról le kellett mondani. Végül a Société Générale (SocGen) került a képbe, amelynek jól szervezett bankjai voltak a térségben.

A francia pénzügyi csoporttól vásárolták meg a Splitska bankát, a Vojvodjanska bankot - ez nem SogGen-leány volt -, de megvásárolták a szerb SocGen bankot is, vásároltak bankok Bulgáriában is. Beléptek az albán piacra, ahol egy nagyon jó bankot sikerült vásárolni, és Moldovában is ugyanez a helyzet. Ezekbe az országokba eredetileg nem tervezte az OTP, hogy piacra lép, egy csomag részeként vásárolta a hitelintézeteket, emellett Montenegróban is tovább nőnek egy felvásárlás révén.

A jelenlegi ütemet tartva évente 3 százalékponttal tudja növelni az OTP a tőkéjét. A tőkemegfelelési mutató 18,3 százalékos, van olyan bank, amelyiknek magasabb, például a KBC, de ennek az az oka, hogy a belga hitelintézet kevesebb akvizíciót hajtott végre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2019.04.13 11:39

@europeer: látom juróper azért szeretnél olyan
elmebeteg lenni mint a Csányi:):):)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.04.13 11:14

@doktorFTi:
Így van, de azért ne felejtsük el, hogy ehhez erős politikai támogatást kapnak a bankok, például a kötelező számlanyitásokkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.04.13 11:08

Csányi nyilatkozata alapján előfordulhat, hogy Csányi már valamilyen kóros elmebetegségben szenved?
"Csányi: Orbán mindig személyesen fizetett, ha a magángépükön utazott
Arra nem elékezett viszont, hogy közösen utaztak vagy sem. "
cikk: https://index.hu/belfold/2019/04/12/csanyi_orban_mindig_szemelyesen_fizetett_ha_a_magangepukon_utazott/
------------------
Namármost, ha valaki nem emlékezik arra, hogy az ország miniszterelnökével egy gépen utazott, ott nagy a baj.
Akkor az is előfordulhat, hogy kimegy egy arab országba tárgyalni az olajról, majd hazaérve már elfelejtette, hogy kivel és m it tárgyalt.
Ez azért betehet a MOL árfolyamnak. :-))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

doktorFTi, 2019.04.13 10:20

Szép az élet, javaslom, hogy a legközelebbi életében mindenki orientálódjon a bankár szakma felé. Anélkül, hogy komolyabb értekezésbe kezdenék a banki szakma szépségéről, a komolyabb felelősség nélküli munkavégzés lehetősége rendkívül csábítólag hathat a kiválasztásban. A tranzakciós illeték a mindenkori kormány által meghatározott büdzsé bevételeit oly' módon növeli, hogy a bankokban a pénzüket be- és kifizetőket és ott tartókat terheli, legyen magán- vagy céges ügyfél. Minden utaláskor és készpénz be- és kifizetéskor is. Ennél nagyobb biznisz nem kell. A havi kétszeri - de összesen max. 150.000,- Ft-ig - készpénz felvétel ingyenes, de csak a magánszemélyeknek. Itt jön a csavar: a havi számlavezetési díj (vagy a zárlati díj) és a havi könyvelési díj együttesen magasabb, mint az ehhez tartozó, amúgy az állampolgárnak ingyenes tranzakciós díj..., az éves kártyadíjról már nem is beszélve, azaz a bankok még mindig nyereségesek ezen a téren is. Szép szakma a bankár szakma, pl. egy bank egy egymilliós ügyfélportfólió esetében a fentebb említett díjakból havonta 510 millió Ft feletti bevételre tesz szert (euróban is 1.7 millió EUR), ennek egy részét utalja csak az államkasszába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html