Történelminek nevezte a mai közgyűlést Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnöke, mivel a bank fennállása óta először ad számot veszteséges évről. Tavaly az OTP normál eredménye 118 milliárd forint volt, de az egyedi tételek után a konszolidált mérlegben mínusz 102 milliárd szerepel az egy évvel korábbi 64,199 milliárd forintos nyereséggel szemben. A különbözet zöme a devizahitelek el kapcsolatos jogszabályi változásokból fakad (156 milliárd), a bankadó 30, az ukrán háborús helyzet következményei 38 milliárd forintot vittek el.

Az OTP igazgatósága az eredménytartalék terhére a tavalyi év után 40,6 milliárd forintos osztalék kifizetését javasolja a részvényeseknek, ez körülbelül 146 forint részvényenként. Ez megfelel a korábbi bejelentésnek és az egy évvel korábbival is pariban van.

A veszteségeket korábbi nyereségünk terhére tudtuk leírni, úgy, hogy tőkemegfelelési mutatónk (Tier1) csoportszinten 14,1, magyar anyabanki szinten 14,8 százalék volt. A magyar OTP egyébként - a bankadó és a devizahitelek hatása nélkül- tavaly 137 milliárdos eredményt ért volna el.- emelte ki Csányi.

A magyar bankszektor hitelezési aktivitása tavaly 3,5 százalékkal csökkent, az OTP-é viszont 4,2 százalékkal bővült. Az OTP az MNB növekedési hitelprogramjában eddig 208 milliárdot helyezett ki. A bank által kezelt lakossági megtakarítások összege tavaly 11,3 százalékkal nőtt.

Piacra léptünk az OTP Pay mobilos fizetési alkalmazással és bevezettük a mobiltárcát is, amelyet főként a fiatalok kedvelnek - fogalmazott az elnök.

Az orosz leány is először volt veszteséges

Az orosz bankról Csányi elmondta, 2006-os vétele óta most először lett veszteséges (14,5 milliárd), de az eddigi szaldója még így is plusz 100 milliárd. Erőteljes költségcsökkentésbe kezdenek, az orosz bank Touch Bank e-bankig szolgáltatása piacvezető. Ugyanakkor utalt arra, hogy ez a szaldó középtávon romolhat.

A rubel a dollárhoz képest 77, az ukrán hrivnya 92 százalékkal értékelődött le egy év alatt, így érthető, hogy az ukrán leány bank helyzete még rosszabb. A lakosság azonban még inkább felismerte az OTP stabilitását, nőtt a lakossági betétállományunk. A jó ügyfelek megtalálták minket, nem vonulunk ki a piacról. Ukrajnában kedvező fejlemény az IMF tárgyalások várható sikere. Abban bízunk, hogy ha nem is idén, de a következő években már újra sikeresek lehetőnk - mondta a bankvezér.

Az OTP idei céljai a stabilitás, a profitabilitás ês a növekedés. Egy országban most valószínű egy kisebb bank megvétele:  mindenhol, ahol jelen vagyunk, veszünk kisebb bankot, ha van rá mód, de új országban vagy nem, vagy csak nagyobb bankot veszünk, egy-két százalékos részesedéssel bíró kis bankkal nem kezdünk - mondta Csányi Sándor. Tavaly egyébként az OTP Romániában egy portugál, Horvátországban egy olasz kis bankot vett.

Nem szoktunk előre jelezni konkrét számokat - folytatta Csányi. Ha nem is idénre, de 2017-re mondunk. Kedvező esetben 18,1 százalékos is lehet a tőkearányos eredménye az OTP Banknak.

Csányi nem tart az állami kihívóktól

Az elnöki beszámolót követő kérdések között felvetődött, hogy nem tart-e az OTP egy esetleges állami mamutbank kormányzati támogatású versenyétől? Csányi válasza egyértelmű volt: Az EU-hoz tartozunk, ennek jelei néha látszanak, néha nem. Vannak versenyszabályok, az állam nem hozhat előnyösebb helyzetbe egyes bankokat. Elég gyakori, de nem baráti levelezésben állok Lázár János miniszter úrral, az EU-pénzek felhasználása kapcsán figyelemmel kísérjük, nem hoznak-e előnybe versenykizáró módon egyes piaci szereplőket. Ha ilyen tapasztalunk, meg fogjuk azt a gyakorlatot támadni a hazai és európai versenyhatóságnál.  Semmit nem hagyunk szó nélkül, ami az OTP bank kiszorítására irányul- hangsúlyozta Csányi Sándor

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!