Az OTP közgyűlését követő sajtótájékoztatón Csányi Sándor kérdésekre válaszolva elmondta, hogy miért tartja igazságtalannak, hogyha a tisztességes bankok állják a tisztességtelenek károkozásának számláját. Szerinte ez ugyanis úgy néz ki, mintha egy nem biztosított autóval okozott baleset után, plusz egyhavi biztosítás befizetésével minden autóstól megkapná az új autó árát. A biztosítási összeg utólagos fölemelése 30 millióra tisztességtelen. Az OBA és a Beva összevonását nem elemezte a bank, de Csányi személy szerint szívesebben látná külön a két intézményt.

Az uniós pénzek terén nem tartom szerencsésnek - mondta Csányi -, hogy az a Miniszterelnökség alá tartozik. Ismerik a véleményemet Lázár Jánosról. Nem megnyugtató, hogy olyan ember kezében van a döntés a százmilliárdokról, aki egy kisváros pénzügyeit sem tudta kézben tartani - tette hozzá.

Ha a bankadó alapja a 2014 év végi mérlegfőösszegük lesz, akkor az OTP, amely folyamatosan növelte a hitelkihelyezését, rosszabbul jár, mint az, aki zsugorodott. Ezt igazságtalannak érzem - mondta Csányi, de hangsúlyozta, hogy a kormány, az EBRD és az Erste közötti háromoldalú megállapodás részleteit nem ismeri.

Várhatóan májusban veszi meg a következő kis bankot az OTP, egy olyan országban, ahol középméretű bankkal már jelen van - mondta el Wolf László vezérigazgató-helyettes.

Szóba került a Quaestor ügye, az, hogy Csányi éveken át együtt dolgozott Tarsoly Csabával. Csányi elmondta, 2010-ben a profi klubok jelölték Tarsolyt, nem ő választotta. Az elnőkségben aktív volt, a futball érdekében sokat tett, ami persze nincs összefüggésben egyéb tevékenységeével. De a Quaestort szakmai körökben mindig körüllengte bizonyos gyanú...

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy még nem eldöntött, mekkora bankkal marad jelen az OTP Oroszországban. A hitelkártya-értékesítéseket leállították, jelentős költségcsökkentéseket hajt végre a bank. Ukrajnában a két keleti régióban nincs üzleti tevékenység, ezen kinnlevőségekre száz százalékos céltartalékot képeztek. Amennyiben beindul a normál gazdasági működés, sor kerülhet tartalék feloldására. Ám, ha a legrosszabb, egy formális ukrán államcsőd jön, akkor az önmagában nem jelentene további veszteséget, sőt, ha ez fenntarthatóvá tenné az ukrán gazdaság működését, akkor az még pozitív is lehet.

A befektetett tőkét jórészt leírta az OTP, de a csoport 140 millió dollárral és húsz milliárd forinttal finanszírozza az ukrán leányt. Szélsőséges esetben ez lehet a teljes veszteségünk, de a jelek szerint kicsi a kockázata a szélsőséges szcenáriónak - mondta a Napi.hu kérdésére Bencsik László vezérigazgató-helyettes.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!