Jó évet zárt tavaly a bank, és régiós szinten is kiemelkedően teljesített - mondta a bank pénteki közgyűlésén Csányi Sándor, elnök-vezérigazgató. Külön kiemelte, hogy az OTP külső segítség nélkül 17,5 százalékos tőkemegfelelési mutatóval rendelkezett, míg a bank egyedi mutatója ennél is magasabb volt, 18 százalékot tett ki. A likviditási tartalék 6,5 milliárd euró, ami azt jelenti, hogy figyelembe véve a következő egy évben lejáró hiteleket is 4,2 milliárdot tesz ki.

Csányi szerint a részvény árfolyama még jelenleg is alulértékelt. Az árfolyam mozgása ugyanakkor szorosan összefügg az ország kockázat alakulásával, ami reményei szerint egyre javul majd.

Osztalék és kilakoltatás

Az osztalékkal kapcsolatban Csányi elmondta: az óvatosság miatt fizet a bank csak 20 milliárd forint, azaz részvényenként 73 forintot a részvényeseknek. Erre azért van szükség mert jelentősek a kockázatok Európa déli országaiban, illetve a változó szabályozói környezet is sok kockázatot rejt. Előbb-utóbb konszolidáció is lesz a piacon, és az OTP szeretne Romániában, Szlovákiában és Horvátországban, vagy Szerbiában a piaci részesedés növelése érdekében bankot venni.

A bank tervei közül egyedül a kockázati költségek maradtak magasabbak a vártnál - mondta Csányi. A 90 napon túli késedelmes hitelek arányának a növekedése is lassult, a céltartalékkal való lefedetsége pedig 74,4 százalékra nőtt.

A gazdasági válság még nem ért mindenhol véget, de ami ennél fontosabb, hogy a helyi devizák erősödésnek indultak. A legfontosabb e szempontból a svájci frank/forint árfolyam: amelynél ha frank a forinttal szemben még 30 százalékot gyengülne, az nagyon jó lenne az OTP-nek, de ennek esélye egyelőre csekély - tette hozzá Csányi.

A kilakoltatási moratórium rendkívül rosszul hatott a fizetési fegyelemre, Csányi szerint ugyanis inkább ez csökkent mint a fizetési képesség sok ügyfél esetében.

Hiba volt kis bankokat venni

Az OTP elsősorban három leánybankjára támaszkodhatott tavaly a növekedésben és ez így maradhat a jövőben is. Ezek közül az első az orosz leány, ahol a fogyasztási hitelek terén a második piaci szereplő lett a bank. Az orosz leány túl van az első kötvénykibocsátáson is, a forrásbevonás ráadásul olcsóbban történt mint amennyiért az anyabank, vagy akár a magyar állam forráshoz tud jutni. Csányi azt is elmondta: a leányvállalatoknak a jövőben saját forrásból kell finanszírozniuk, ugyanis véget ér az a gyakorlat, hogy Magyarországról jutnak hitelhez a csoport tagjai.

Csányi elmondta: az elmúlt évek hibája a kis bankok vétele volt. Ezek ugyanis legalább annyi gonddal járnak mint a nagyobbak, a válságban azonban ez még nehezebb volt a helyzetük. Az elsődleges akvizíciós célpont egyébként Románia lehet, a horvát bank esetében pedig idén pozitív eredményre számítanak. A két legnehezebb ország közül az egyik Szerbia, ahol reményei szerint idén már nyereség lesz, míg a másik Montenegró, ahol a könyveket kitisztitották, és új menedzsment állt fel.

Nem mondanak pontos idei tervszámokat

Bencsik László, a bank vezérigazgató helyettese az idei évi tervekről elmondta: a tavalyi évhez hasonlóan pontos számokat nem mondanak. A kérdés azonban az, hogy visszatér e a válság előtti növekedés a régióban. A bank vezetői szerint igen, mert a korábbi előny megmaradt. Mindezek alapján azt várják, hogy a hitelezési kedv is nőhet, de alacsonyabb lesz mint a válság előtt. Az OTP vezető azt várják, hogy 2012 és 2015 között 12-13 százalékos növekedés lesz a hitelezésben a bank piacain. Orosz ukrán, román nyújthat kiugróan jó teljesítményt - tette hozzá Bencsik.

A versenytársaknál jobb jövedelmezőséget szeretnének elérni, és a hatékonyságot tovább javítani. Nagyon fontos lesz a rugalmasság is, hogy ki találja meg a jó piaci lehetőségeket. Bencsik szerint ebben is jó helyzetben van a bank.

A kockázati költségek kedvezőtlen alakulása azért előbb utóbb véget ér, ami jelentős profit bővűlést hozhat a banknak, de ennek részleteiről Bencsik semmit sem mondott.

Az idén hitel és betét oldalon 5 százalékos növekedést várnak optimista szemléletben. Marzsok tekitetében szintentartás lehet csoportszinten. Oroszországban nőhet, míg Magyarországon csökkenhet. A portfólió romlásának az üteme nehezen becsülhető előre. A költségek növekedését várják, aminek oka, hogy több piacon dinamikus növekedés indult el.

Oroszországban rendkívül kedvező a piac, így a tavalyihoz hasonló ütemű növekedést remélnek. Bulgár banktól is komoly profit hozzájárulást várnak. Ukrajnában az orosz típusu árihitelezést szeretnék elindítani, ami ha sikerül jelentős siker lehet.

A közgyűlésen a megjelent részvényesk 82 százalékkal igennel szavazott arra, hogy Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az OTP igazgatóságának is a tagja legyen. A felügyelő bitzottságba új tagként beválasztotta a közgyűlés Vági Mártont, az FHB korábbi elnökét, aki jelenleg a Magyar Labdarugó szövetség főtitkára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!