Csoportszinten 42,2 milliárd forintos nettó eredményt ért el az OTP a második negyedévben, ami közel 7 százalékkal magasabb a lapunk által készített elemzői konszenzusnál. Az április -júniusi teljesítménnyel az első félév végére 84,02 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget produkált a bankcsoport. Ez 35 százalékkal alacsonyabb a bázis időszaknál.


Az első hat havi folyamatok alapján nincs ok a menedzsment által előzetesen jelzett 2009. évi célkitűzések változtatására - áll a gyorsjelentésben. (A bank vezetése 150 milliárd forintos profitot vár éves szinten.)
 

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint a stratégiai nyitott pozíció eredményhatásától, továbbá a csoportszintű osztalékoktól tisztított első félévi eredmény 85,07 milliárd forint lett, ami 29 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A második negyedévben folytatódott, igaz, az előző negyedévinél kisebb mértékben (ez megfelel az elemzők várakozásainak) a saját értékpapírok visszavásárlása. A bank összesen 39 millió euró névértékű kötvényt vett vissza, aminek az eredményhatása adó előtt 5,5 milliárd forint volt.

A konszolidált eredményt ezen felül a jelentés szerint a stabil nettó kamateredmény, az emelkedő kockázati költség és a szigorú költséggazdálkodás alakította. A kamatmarzs 79 százalékponttal 6,39 százalékra javult. Az első félévben közel 300 milliárd forintos kamateredményt ért el bankcsoport, ami az elmúlt 12 hónapban végrehajtott eszköz-átárazódások következménye, de segítette a devizahitelek kamatainak forintban kifejezett magasabb összeg is. 2009 első hat hónapjában a nettó kamatbevételek 24 százalékkal emelkedtek, úgy, hogy a második negyedévben 11 százalékos volt a csökkenés. A közel 300 milliárd forintos tételből így 141 milliárd forint keletkezett a második negyedévben.

A romló makrogazdasági környezet következtében számottevően romlott a konszolidált hitelportfolió minősége: a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 5,7 százalékról 7,4 százalékra nőtt az elmúlt negyedévben. A fedezettségi mutató enyhén csökkent, az időszak végén 71,1 százalékos volt. A hitelportfolió romlása a különösen kiemelt figyelmet kapó Ukrajnában 10,4 százalékról 11,2 százalékra emelkedett. Az ukrán leánybank a második negyedévben is veszteséges maradt (-946 millió forint), azonban a veszteség csak tizede az előző negyedévinek.

A céltartalékképzés mehaladta a 62 milliárd forintot tett ki a második negyedévben, ezzel fél év alatt 113,7 milliárd forint lett a céltartalék. Ebből a hitelezési veszteségekre képzett céltartalék 101 milliárd forint volt, de az egyéb kockázati költség is zömmel hitelezési tevékenységgel kapcsolatos. A második negyedévben képzett céltartalékból a hitelezési veszteségekre képzett tartalék 55,5 milliárd forint volt.

A konszolidált eszközarányos nyereség ROA (1,8 százalék) egy százalékponttal, míg a saját tőke arányos nyereség (ROE) (15,8 százalék) 10,5 százalékponttal mérséklődött az elmúlt egy évben. A negyedéves egy részvényre jutó eredmény (hígított EPS) 157 forint lett, míg a hat havi érték 322 forint volt.

A gyorsjelentésből az is kiderül, hogy a Groupama csoport a 8 százalékos részesedését 8,8 százalékra növelte.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!