Felhívta a figyelmet, hogy az OTP portfoliójában a hitel/fedezeti arány 60-70 százalékos, szemben a Nyugat-Európával vagy az Egyesült Államokkal, ahol 90 százalékot is elérhette ez az arány. A bankvezér szerint kevéssé valószínű, hogy a bank teljesíteni tudja korábbi, 2010-es 2 milliárd eurós profitcélját, ugyanakkor 2009-re elfogadható eredményt vár a banktól.

Mint fogalmazott, ha az európai bankszektor elszámol majd a 2008-as eredményeivel, akkor az OTP Bank fajlagos mutatói, a tőkearányos, illetve az eszközarányos nyeresége alapján az OTP a világ bankjai között valahol a legjobb 5 százalékban lesz. A válságnak szerinte 2011-re vége lehet.

Az ukrán leánybank gondja szerinte a legrosszabb forgatókönyv esetén is megoldhatóak 100-150 millió dollárból, de az a véleménye, hogy az ukrán gazdaság megítélése itthonról sokkalta pesszimistább az indokoltnál. Úgy gondolja, az orosz bank miatt sem kell aggódni, ahogy a bolgár kitettség miatt sem. A kockázatok mindenhol kezelhető szinten vannak.

Mint elmondta, azért kellett Mol részvényeket eladnia, mivel hitel volt mögöttük, amit törleszteni kellett. OTP részvényeket kizárólag OTP részvények vásárlásához felvett hitelekhez használ fedezetként.

A bankvezér cáfolta az elmúlt hónapokban folyamatosan felreppenő felvásárlási híreszteléseket.

Csányi szerint módosítani kellene a jegybanktörvényt. "Az a célfüggvény, hogy a jegybank csak inflációs célt követ, elfogadhatatlan, hiszen a jegybank eszközrendszere – döntően a kamat – nem alkalmas erre. Nem lett volna semmi baj a forinttal, ha az a reális értéken, 260–270 körül mozgott volna, viszonylag alacsony kamat mellett. Innen gond nélkül elmozdulhatott volna 280–290-re." - fogalmazott a hetilapnak. Szerinte az MNB sokkal bátrabban refinanszírozhatná a magyar gazdaságot, nincs inflációs veszély, s lehetne lazább a monetáris politika. A likviditás hiánya nagyobb veszély.

Csökkenteni kellene a vállalkozásokon lévő terheket, meg kellene adóztatni a minimálbért, egykulcsos adó kellene. A kiszivárgott kormányzati tervek jó irányt jeleznek, de a mértéke alacsony. Csányi szerint a közigazgatás átszervezése is szükséges.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!