Rosszul sült el a részvénypiac szempontjából a mai nap New Yorkban. Bár a Fed kamatdöntésének és az ezt követő közleménynek a megismerése után kisebb eufória lett úrrá a befektetőkön, a kereskedés vége rosszul sikerült.

A Fed-döntés utáni egy órában úgy tűnt, az S&P 500-as indexnek sikerül kitörnie tartósan a 2000 pontos határ fölé, amely augusztus vége óta megálljt parancsolt az index felfelé menetének. Az index 2020 pont fölé is emelkedett, innen azonban az utolsó órában - amely csütörtök lévén az intézményi befektetők aktivitása nyomán kiemelt jelentőséggel bír - lefelé vették az irányt az árfolyamok, s a mutató napi minimuma közelében, 1990 ponton zárta a kereskedést, ez 0,27 százalékos csökkenést jelent.

A Dow ennél valamivel többet, közel 0,4 százalékot veszített értékéből, a Nasdaq viszont enyhe, 0,1 százalékos pluszban zárt.

Leginkább a bankok és brókercégek részvényeit bűntették a befektetők, a szektor alindexei 2,3, illetve 1,9 százalékos eséssel zártak. Emelkedni érthető módon a biotechnológiai, az aranyhoz kötött és a közszolgáltató cégek részvényei tudtak.

Az arany árfolyama egyébként profitált a Fed-döntésből, unciánkénti ára az amerikai záráskor 1132 dollár volt, ez 12 dolláros emelkedést jelent, de járt 1135 dolláron is kurzus.

A dollár gyengült a döntés nyomán, s ez ki is tartott a nap végéig. A nap folyamán még korábban 1,1285-ös euró/dollár keresztárfolyam 1,14 fölé emelkedett, napi maximumát 1,144-en ért el.

Az indexek csökkenése ellenére igazából a csütörtök egy "felfelé" nap volt az amerikai piacokon, hiszen az amerikai tőzsdéken jegyzett mintegy 6500 részvény 40 százalékának esett az árfolyama, 57 százalékuké emelkedett. A három nagy piac mindegyikén, a Nasdaqon, a NYSE-en és az AMEX-en egyaránt az emelkedő árfolyamú papírok voltak többségben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!