Csapdában a magyar tej

A 22-es csapdájában szenvednek a magyar tejtermelők: a hazai termékek felvásárlási ára alacsony, ezért a gazdálkodóknak nincs pénzük a megfelelő takarmányozásra, ami lenyomja a minőséget ez persze az árakat. Karácsonyra eltűnhet a vaj a boltokból.
Szabó Dániel, 2017. szeptember 19. kedd, 15:05
Fotó: Shutterstock

A világon, de kivált Európában folyamatosan emelkedik a nyers tej felvásárlási ára. Bár a magyar tej sem kivétel ez alól, még mindig jóval olcsóbb, mint a riválisoké. Míg az Európai Unióban átlagosan 106-107 forint a kilónként ár, addig Magyarországon 90-92,70 forint - az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint.

A nyáron tapasztalható, az előző évihez képest 130-140 százalékos drágulás oka, hogy sok termelő levágta az állományát, vagyis ellátási nehézségek vannak. Akkor épp a nagyon alacsony árak miatt döntöttek így, amelyet az idézett elő, hogy 2015. április 1-jével az Európai Unió feloldotta a termelés kvótáját. Ezt még 1984-ben vezették be. A gazdálkodók ezért rengeteget tejet öntöttek a piacokra, a túltermelés pedig lenyomta az árakat.

Olcsó és az is marad

Magyarországon a kormány elébe ment a problémának: 64 milliárd forintnyi támogatást tett elérhetővé a gazdálkodóknak. A hazai tehénállomány így megmaradt, míg Szlovákiában például nyolc százalékkal zsugorodott. Hasonló történt a tejtermelésben lényegesen fontosabb Dániában is - mondta Mélykúti Tibor a Tej Terméktanács elnöke, az Alföldi Tej igazgatója a Napi.hu-nak.

A világpiacon kialakult magas felvásárlási árak alapvetően jó helyzetbe hozhatnák a magyar termelőket, de itthon nem csupán a kereslet határozza meg a nyers tej helyzetét. Részben az a probléma, hogy a hazai piac árérzékeny, így a kiskereskedők nem emelhetnek árat, pláne úgy, hogy a magyar tejeknek importtermékekkel is versenyezniük kell.

Mélykúti példaként elmondta, hogy az áremelkedés dacára az itthoni boltokban 15-20 százalékkal olcsóbban is kaphatók a környező országokból származó UHT-tejek, míg a német családi gyártó, a COT tejfölei 30-40 százalékkal is alacsonyabb áron futnak, mint a hazai termékek. Mindezt úgy, hogy sem minőségben, sem csomagolástechnológiában nincsenek előnyben.

Tőke kéne

Másrészről az is nehezíti a helyzetet, hogy a magyar tej minősége ugyan jó, de beltartalma elmarad a versenytársakétól. Hollandiában ugyanez az érték 4,4, Finnországban 4,3 százalék, míg Magyarországon 3,6 - 3,7 százalék

- ismertette Mélykúti. Ahhoz, hogy ezen változtatni lehessen, jobb takarmányozásra lenne szükség. Ugyan vannak erre törekvések a termelőknél, de kevesebb tőkéjük van erre a célra, ami viszont bizonyos mértékig az árakat is lenyomja.

A Tej Terméktanács elnöke szerint a termékpálya összes szereplőjének össze kell fognia. A nemzetközileg alacsony felvásárlási ár eredménye az, hogy nő a magyar nyers tej kivitele, miközben a hazai feldolgozóipar 98 százalékban magyar tejet használ. Közös érdek lenne az árak rendezése.

A Tej Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért egyeztetéseket folytat a kormánnyal. A versenyképesség javítására több javaslatuk is van, amellett, hogy a feldolgozóipar is emelje az árait. Többek között megoldást jelenthetne, ha a nyers és a friss tej áfáját csökkentenék, mert így a fogyasztók alig éreznék meg az árváltozást.

Baj van a vajjal is

Nemzetközi szinten a leginkább amiatt aggódnak a forgalmazók, hogy a kevés nyers tej miatt a világ vajszükségletét sem tudják kielégíteni. Történelmi rekord közelében van a vaj világpiaci ára: már 5994 dollárba kerül egy tonna a világpiacokon. Az elmúlt tíz évben a közelében sem volt ennek az értéknek, még 2014-ben és 2015-ben sem - januárra minden várakozás szerint 6000 dollár fölé mehet a tonnánkénti  ár. Az sem látszik, hogy az ellátás gyorsan megoldódna: ahol az időjárás nem tett be a tejtermelésnek, ott az említett uniós kvótadöntés fektette két vállra a termelőket.

Az olyan nagy tejipari cégek, mint a dán Arla Foods - az Anchor és Lurpak termékek gyártója - már a nyár közepén megüzenték a főbb piacoknak, hogy karácsonykor hiány lehet vajból, ezért veszélybe kerülhetnek az ünnepi sütemények - írta korábbi cikkében a Financial Times.

(A nyitókép forrása: Pexels.com.)

A tehenek nem tehetnek róla!
Az időjárás két szempontból is gondot okoz a termelőknél: a tehenek 20-21 fokos levegőhőmérséklet felett kevesebbet esznek, így kevesebb tápanyag jut a szervezetükbe. A hőségben pedig rengeteg vizet veszítenek, amely szintén a fejhető mennyiség rovására és zsírtartalmára megy. A főbb exportországok közül többen is komoly esőzések voltak az elmúlt időszakban, amely a takarmányozást nehezíti, mert a sárban nehezebben betakaríthatók a termények - írja a New Zeeland Herald szakcikke.

A vajhiány másik oka a megnövekedett kereslet. Az elmúlt évtizedekben vérre menő vita volt a margarin és a vaj egészségességéről, amelyben jelenleg az utóbbi lobbicsoport üzenete az erősebb. Valójában a dietetikusok és a táplálkozáskutatók szerint nincs érdemi különbség a két élelmiszer között, mind a kettő esetében mértékletes fogyasztást ajánlanak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.09.20 10:48

@gyurta: a cél a tej felmelegítése és nem az edény talpának a vizsgálata, ha a tej eléri a 84 fokot kevergetés mellett, akkor a melegítési fázis készen van, akkor is ha a hozzád hasonló bugyuták ezt nem értik.

A talp hőtehetetlensége kismértékben felfelé fogja befolyásolni az eredményt, de mivel a tej fajhője magasabb az acélnál és jelen esetben a tömege is kisebb, nem számottevően, mindössze pár tizedfokkal, főleg annak fényében, hogy azonnal hűtésre kerül, azaz a tejnél jóval hidegebb (kb 15C) hűtőközegnek (gyk.: víz) fogja leadni a hőjének nagy részét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.09.20 09:22

Sok évvel ezelőtt ( 10-12 ) Ausztriában bővebb családommal pár napot egy steiermarki faluban töltöttünk, egy igazi Bergbauernhof-ban. A gazda készítette nekünk a reggelit és a vacsorát is. Saját tehenei révén jó ízű tejet adott, na meg házi pálinkát, stb. Elégedettek voltunk.

Rá 2-3 évvel megint elnéztünk arra, de a tehenei nem a legelőn voltak, hanem egy körben félig nyitott fedeles épületben. Kérdeztem, hogy mi van. Erre azt mondta, nem kínlódik fejéssel, meg egyébbel, "húsra megy", azaz vágómarhákat tenyészt. Mi a fene, de miért?

Azt mondja, kitűnő takarmányt vesz nekik ( mutatott néhány zsákra amin igen sok ákom-bákom volt ) és a marhák ettől gyorsan híznak, nincs velük gond, mennek a vágóhídra és kap értük kg-ként 3,50.-EUR-t mint élő állatért.

Hányni kívánkoztam ettől, undor fogott el és a rákövetkező napon, megszakítva az előre bejelentett 1 hetet, hazamentünk.

Nos, az egész történet nem az osztrák és nem is a magyar valóságot mutatja, hanem a pénz utáni mohó vágyat, amilyet csak a pszichopata bankárok, politikusok tudtak idáig magukénak tudni. Most már minden szinten és fokon megy a küzdelem, ki tud többet lopni, csalni és hazudni.

Magyar tej????? Hol van jó termő terület, zsíros föld Magyarországon??????? Felcsuton vazze?????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.09.20 09:02

@terabit:
Te ehhez a kérdéshez abszolút steril vagy, 150 fokos az edény talpa te segg! Keverheted ahogy akarod!
Wikit írtam úgy is van, csakhogy te azt sem érted, mert iskolázatlan vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.09.20 08:48

@gyurta: megint hazudsz, wikit írtál. Amúgy nemcsak a hőmérőt, de a keverést is feltalálták már, de ez egyben neked lehet túl sok infó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.09.20 08:20

@terabit:
Ugye azt írtam, hogy nyers tejet ne fogyasszunk amelyet a termelőtől vásárolunk, hanem forraljuk fel. Ezt minden nyers tejet forgalmazó helyen ki kell függeszteni. Te erre jössz a 84 fokkal, amit az internetről szedtél, Wikipédiából például.
Azt mondtad te 84 fokra hevíted a tejet. Így tényleg lehet veszélymentessé tenni a tejet.
Nem hőmérő a probléma, hanem az, hogy te ezt hogyan kivitelezed, Ez nem megvalósítható a tűzhelyen. Forralni kell.
Mert ugye más a hevített edény talpánál a hőmérséklet meg más a tetején.
A forralás, az a megoldás otthon.
Lehet, hogy van a piacon házi tejpasztőröző berendezés, nem tudom!
Személyeskedő megjegyzéseddel meg éppen most töröltem ki a fenekemet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html